Kirvajska sekcija
Sastav Kirvajska sekcija, 1980. godine
Sastav Kirvajska sekcija, 1980. godine
Osnivanje1980.
MjestoDonji Andrijevci
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1980-te
RepertoarRolling Stones, Thin Lizzy, Led Zeppelin
Originalna postava
Miroslav Bičanić - Toza, Matija Vučković - Cale, Damir Bjelobrk - Brada, Vlatko Balošić

Kirvajska sekcija brodski je autorski rock sastav osnovan 1980. godine.

Sastav se prvenstveno bavio autorski radom, a neke od pjesama su "Mama" (Balošić) i "Anonymous" (Bičanić). Iste godine kada su osnovani nastupaju u dvorani "Đuro Salaj" i u Vrpolju na gitarijadi gdje su proglašeni najatraktivnijim sastavom. Pobijedila je grupa Pauk iz Zavidovića.

Članovi sastava[uredi]

Povijest sastava[uredi]

Kirvajska sekcija je nastala u zimu sa 1979. na 1980. godinu. Sastav je osnovan kako bi svirao kirvaje i seoske zabave, a zarađenim novcem financirali bi svoja autorska djela te otud i dolazi ime Kirvajska sekcija. Band su osnovali Vlatko Balošić i Toza jer su u to vrijeme imali veliki višak energije, a pravi rock and roll sastav je bio upravo savršen za isijavanje i pražnjenje iste.

Originalnu postavu činili su; Miroslav Bičanić - Toza (vokal), Matija Vučković - Cale (bubnjevi), Damir Bjelobrk - Brada (bas) i Vlatko Balošić (el. gitara).

Repertoar se napravio nabrzaka, a kao polazna točku izabrali su Stonese, Thin Lizzy, Led Zeppelin i druge. Od sastava s područja bivše Jugoslavije ponajviše su svirali pjesme Riblje Čorbe te nekoliko vlastitih pjesama. Sve to je bilo samo osnova za potpuno nepredvidljive improvizacije koje su nastajale na pozornici po kojoj su skakutali i valjali se. Svirali su u dvoranama tadašnjih domova kulture, a bili su prepoznatljivi po izgledu, zvuku i po izrazito dinamičnom scenskom nastupu. Imali su svoju vjernu publiku, koja se sastojala od pedesetak mladih ljudi, koji su ih pratili na svim nastupima. Jedan od najzapaženijih nastupa imali su na gitarijadi u Vrpolju 1980. godine.

Zahvaljujući Zlatku Salopeku i njegovoj ekipi, gitarijada u Vrpolju tih je godina, uz zaječarsku bila jedan od najvažniji rock događaj u bivšoj državi. Iz cijele bivše države na 3-4 dana okupljali su se mladi bendovi, a s njima i njihovi fanovi i prijatelji. Spavalo se po kućama i na velikim travnatim površinama oko dvorane.

Gitarijada se održavala početkom srpnja, a Kirvajska sekcija nastupila je nešto prije ponoći. Čitav dan su razmišljali kako da se svojim nastupom razlikuju od ostalih te su došli na ideju da nastupe u dugačkim gaćama. Čim su se pojavili na sceni nastao je veliki metež jer je u publici bio veliki broj njihovih fanova. Svirali su svoje dvije pjesme "Anonymus" i "Makedonka", te kada su izašli na bis pjesmu "Žene i muškarci" sastava Buldožer. Osvojili su nagradu kao najatraktivniji bend.

Prije vrpoljačke gitarijade, početkom lipnja, imali su i zapažen nastup na godišnjem koncertu brodskih bendova u tadašnjoj dvorani Đuro Salaj (danas I. B. Mažuranić), a nakon gitarijade su nastupili na otvorenom koncertu u velikom đakovačkom parku (tjedan dana prije Đakovačkih vezova đakovačka omladinska organizacija je organizirala open air koncert). Još prije toga također su imali odličan nastup open air koncertu ispred osnovne škole u Donjim Andrijevcima.

Početkom jeseni 1980. godine Kirvajska Sekcija prestaje s radom jer Toza i Vlatko odlaze na odsluženje vojnoga roka (Toza na Dedinje, Vlatko na Lastovo).

Godine 2005. rade retro koncert u Donjim Andrijevcima i okupljaju originalnu postavu grupe Kirvajska Sekcija. Ovo im se dopalo te donose odluku da se nastave i rekreativno baviti rock'n'roll glazbom' te ime mijenjaju u El Dorado.

Priča o Kirvajskoj sekciji, Vlatko Balošić[uredi]

Moj eksperimentalni projekt 'Rujno dijete mjesečevih zora' i, recimo tako - underground 'Kerovi iz polarne mrtvačnice' (glazbeno-scenski projekt koji smo osmislili Branko Zorić /'Ker Sire', kako smo ga zvali/ i ja zbog nedostatka financija i zapravo nepostojanja infrastrukture za održanje ovakvog kazališno-glazbenog alternativnog produkta ponukao je 'Kera Siru' (sad mi Toza veli da nije to predložio Sire, već on,pa eto) - da izvali: Trebamo jedan mali ali efikasan ogranak unutar našeg sustava (UD 'Granice vremena') koji bi svirao kirvaje, zarađivao novce kojima bismo potom financirali 'umjetnost' - pa smo ujesen to zaista i napravili: otud i ime: KIRVAJSKA SEKCIJA.

—Vlatko Balošić, Slavonski Brod, 2010.