Kings
Kingsi 1977. godine.
Kingsi 1977. godine.
Osnivanje1970.
MjestoDonji Andrijevci
Žanr/ovirock, pop rock
Djelatno razdoblje1970. - kraj osamdesetih
(kao rock sastav)
Repertoarstrane i domaće rock pjesme
Originalna postava
Nenad Seletković, Željko Damjančić, Tihomir Šimić, Tomislav Šarić
Najpoznatija postava
Neno Seletković, Franjo Dorić, Nikola Draženović - Džinks, Tomislav Šarić
Ostali članovi
Franjo Dorić
Nikola Draženović - Džinks
Josip Pjevac
Zdravko Jordan
Bego Šehrić
Milan Arsenović
Josip Boras - Že
Tomislav Jularić
Josip Barić
Dinko Rosandić
Božo Mrvelj
Nando Kos
Tomislav Popović
Zlatko Ludwig - Arso

Kings je rock sastav osnovan 1970. godine u Donjim Andrijevcima. Predvođen Nenom Seletkovićem, sastav je postao najpoznatija i najdugovječnija donjoandrijevačka rock skupina. Kao rock skupina nastupaju do kraja osamdesetih, a onda nastavljaju kao zabavnjački bend.

Povijest sastava

Sastav nastaje 1970. godine većinom članova skupine Dogs iz Donjih Andrijevaca. Prvu postavu činili su Željko Damjančić (vokal, ritam gitara), Nenad Seletković (gitara), Tihomir Šimić (bas gitara) i Tomislav Šarić (bubnjevi). Ubrzo neki članovi odlaze na odsluženje vojnoga roka, tako da umjesto Željka Damjančića u sastav dolazi Josip Boras - Že, a jedan period pjevao je izvjesni Tomislav Popović iz Dervente.

Jedna od najpoznatijih i najduljih postava Kingsa bila je ona iz 1975. godine u sastavu Neno Seletković (gitara), Franjo Dorić (klavijature), Nikola Draženović - Džinks i Tomislav Šarić (bubnjevi). Novu opremu uvezli su iz Engleske. Uz vrpoljačku gitarijadu, na kojoj su 1977. godine osvojili drugo mjesto, sviraju diljem istočne Slavonije od Njemaca i Vinkovaca do Kapele na zapadu. Za gitarijadu u Vrpolju pojačali su se ženskim pratećim vokalima, flautom, klavirom (uz klavijature), još jednom gitarom i autorskom pjesmom, obradom teme iz filma Dobar loš zao. Te godine u sastav dolazi novi pjevač Zdravko Jordan - Pic.

U prosincu 1979. godine sastav doživljava tragediju, kada u prometnoj nesreći život gubi Josip Barić, a Bego Šehrić (koji je mijenjao Zdravka Jordana) dobiva teške tjelesne ozljede. Na mjesto klavijaturiste tada dolazi Svetozar Popović - Pop s novim repertoarom Doorsa.

Tijekom osamdesetih u sastavu nanovo zbog odlaska u JNA dolazi do promjena u postavi pa jedno vrijeme s Kingsima nastupaju Borislav Sundać - Srna, Nando Kos (gitara) i Boris Ružojčić (gitara). I dalje sviraju po zabavama i seoskim kirvajima. U to vrijeme na mjesto vokala dolazi Milan Arsenović - Mile. Mile u sastavu ostaje do njegovog kraja djelovanja, a polovicom osamdesetih u sastav na mjesto bubnjara dovodi svoga brata Zlatka Ludwiga - Arsu.

Kingsi krajem osamdesetih prerastaju u zabavnjački bend te se baziraju na sviranje svatova. Jedna od ustaljenih postava bila je Đuka Andrić (vokal, harmonika), Neno Seletković (gitara), Karlo Smuda (bas gitara) i Mile Arsenović (bubnjevi).

Sastav je zadnji puta nastupio 26. kolovoza 2011. godine u Donjim Andrijevcima na humanitarnom rock koncertu pod nazivom "Susret generacija". Uz Kingse nastupili su još; Ahilova peta & Miroslav Bičanić, Hush, Slaven Šimić, Red Revolver, Neverminds, Macaulish, Danijel Zatezalo & Luka Gavran & Acustic Duo i Sing-Sing.

Članovi sastava

Originalna postava
Najpoznatija (najustaljenija) postava

Video

Izvor