Plakat izložbe.

Izložbu o povijesti brodske rock glazbe, 16. svibnja 2012. godine, organizirao je Državni arhiv iz Slavonskog Broda. Izložba je pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll" održana u prostorijama Arhiva na adresi Cesarćeva 1.

O Izložbi

Polovicom 2011. godine na inicijativu ravnatelja mr. Ivana Medveda te mladih zaposlenika Državnog arhiva Katarine Aladrović - Mehandžija i Domagoja Zovka, pokrenuta je ideja za organizacijom rock izložbe. Ubrzo se dolazi do prvih informacija i kreće se u prikupljanje raznog materijala potrebnog kako bi izložba bila što bolje prikazana. Brojni glazbenici poput Dubravka Šefa i Vlatka Balošića uključuju su u sam rad pripreme te pomažu u njezinoj realizaciji. Vrlo zahtjevna tema obuhvaća period od 1960-ih do danas. U tih pet desetljeća prikazani su gotovo svi glazbeni sastavi i izvođači te njihov utjecaj na vrijeme u kojemu su djelovali. Također, jedan dio izložbe posvećen je i glazbenim događanjima kao i mjestima na kojima su se održavali. U samim prostorijama Arhiva izloženi su stari instrumenti, pojačala, ploče, kamere i drugi predmeti što su obilježili pojedino desetljeće.

Izložba traje do kraja godine tako da je svi zainteresirani mogu pogledati i nakon otvaranja.

Rock večeri u Arhivu

Nakon što je 16. svibnja otvorena rock izložba pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll" kojom je obuhvaćeno 50 godina brodske rock scene u Državnom arhivu organizirano je nekoliko glazbeno-tematskih večeri. Prva u nizu održala se 9. listopada, a tema rasprave bila je diskografija i autorski rad dok glazbeni gost bio sastav Adari.

Adari, diskografija i autorski rad

Plakat glazbene večeri.

Državni arhiv je 9. listopada (zbog dana žalosti odgođeno s 4. listopada) u 19 sati organizirao prvu u nizu glazbeno-tematskih večeri uz razgledanje izložbe. Rasprava se vodila na temu diskografija i autorski rad, a sve prisutne odlično je zabavio glazbeni sastav Adari. Uvodni dio s kratkim osvrtom na brodsku diskografiju otvorili su domaćini Arhiva Katarina Aladrović-Mehandžija i Domagoj Zovak. Nakon njihovog izlaganja prisutnima se odličnim nastupom predstavio glazbeni sastav Adari. U prvom glazbenom setu izveli su pjesme "Settle Down" (No Doubt), "Well Well Well" (Duffy), "Love Is a Good Thing" (Sheryl Crow), One of Us (Joan Osborn), "Super Duper Love" (Joss Stone) i "Je Voux (ZAZ), nakon čega je uslijedila rasprava na temu diskografija i autorski rad.

Ususret izložbi

Pozivnica za izložbu.
Slavonski Brod ima vrlo bogatu glazbenu povijest. Uvijek u trendu s nekoliko glazbenih škola, tamburaškim i harmonikaškim orkestrima, limenom glazbom, pjevačkim zborovima, tijekom godina iznjedrio je brojne vrhunske glazbenike, a neki od njih posvetili su joj svoj život.

Brodska rock glazba bliži se kraju svog petog desteljeća. Danas, kada se napravi osvrt unazad, može se reći da je prvih pola stoljeća vrlo uspješno djelovala na ovom području. Kao i sve ostale stvari u životu imala je svoje uspone i padove. No, preživjela je, i još je uvijek tu prkoseći svim preprekama na koje nailazi. Ispratila je brojne generacije mladih ljudi, stvarala prijateljstva i mnoge ljubavi, upotpunila osobe i ustanove, bila tu kad je bilo dobro ili loše, prošla rat, preživjela zaborav i marginalizaciju, a mnogima se uvukla u njihove živote da toga možda nisu niti svjesni.

Taj neizbrisiv trag koji je brodska rock glazba ostavila za sobom zaslužuje naći svoje mjesto u povijesti i kulturi ovog grada. Ono što bi trebali znati o ovom žanru je onaj minimum. Kada je nastao na ovim prostorima i kako se razvijao dalje kroz desetljeća. Do današnjih dana,nije bila sramota ne znati imena prvih rock bendova i mjesta na kojima su se održavali plesnjaci ili tko je svirao sa skupinama Had i Grupom 220, tko je snimio prvu ploču, tko je napisao pjesmu "Sa sjevera i sa juga", tko je Fruštuk ili Stage. Osim što nas je pokojni Duško Svilar-Dule jedno vrijeme biografskim člancima educirao kroz feljtone u Posavskoj Hrvatskoj, a smrt ga na žalost spriječila u objavljivanju knjige, nigdje se nije moglo nešto više pročitati ili doći do nekog većeg saznanja o povijesti brodske rock glazbe. Do danas smo imali opravdanje da budemo neuki i bez neke nelagode mogli smo reći da nikad nismo čuli za Marsone, Gorak med, Curino cvijeće, Digitalnu kokoš, Chaos Addict...međutim, od 16. svibnja 2012. godine više nećemo imati prava na to.

Ove godine 16. svibnja, Državni arhiv u Slavonskom Brodu organizira izložbu pod nazivom "Sve je to rock 'n' roll", koja govori o povijesti rock scene u Slavonskom Brodu i okolici. Izložbom se obuhvaća period od gotovo pet desetljeća gdje će se na jedan slikoviti i tekstualan način prikazati razvoj rocka. Zahvaljujući inicijativi ravnatelja Arhiva mr. Ivana Medveda za pokretanjem izložbe, arhivisti Katarina Aladrović-Mehandžija i Domagoj Zovak kao autori realizirali su ovu zanimljivu izložbu pobudivši zanimanje velikog broja glazbenika koji su pomogli informacijama o svom radu ustupivši razni materijal za potrebe izložbe. U tom periodu, koji traje od mjeseca studenog prošle godine, prikupljen je velik broj tekstova, slika, plakata i novinskih članaka. Svako desetljeće od 1960-ih do danas bit će pokriveno informacijama o sastavima, osobama i glazbenim događajima. Oni značajniji dobit će malo više prostora (jedan ili dva panoa), dok će ostali svoje mjesto naći na jednom od skupnih panoa. Između ostalog bit će prikazano kada je nastao prvi rock sastav i kakav je imao utjecaj na razvoj drugih bendova, kada su osnovani sastavi Bum!, Legija, Galerija, Djeca s groblja, Neverminds i drugi, kada su održani neki koncerti i tko je sve nastupio na njima poput Rock vremeplova, Pop rock fantazije i Rock maratona, Domovinski rat i domoljubne pjesme, rad novijih rock sastava i njihova scena danas.

Sve ovo bit će i više nego dovoljno da se upoznamo s rock glazbom i njezinim razvojem u našem gradu. Svatko tko se iole bavio rock glazbom ili bio zaljubljenik u nju ne smije propustiti ovaj događaj. Po prvi puta na jedan temeljiti i stručan način obrađena je cjelokupna glazbena scena te nam daje uvid i odgovore na neka pitanja koja do sada nismo mogli nigdje dobiti. Brodska rock glazba od 16. svibnja dobiva svoj identitet i prepoznatljivost kao i priznanje za svoje dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima.

Izložba je otvorena do kraja godine. Mogu se dogovoriti grupni posjeti, a pojedinačno se može vidjeti svakim danom za vrijeme radnog vremena. Budite dio povijesti i dođite 16. svibnja u Državni arhiv na otvorenje izložbe.

—Davor Miković, "Sve je to rock 'n' roll", Slavonski Brod, 2012.

Osvrti na izložbu

Državni arhiv

U srijedu 16. svibnja 2012. godine, u prepunom izložbenom prostoru Državnog arhiva, otvorena je izložba SVE JE TO ROCK'N'ROLL - Povijest rock scene u Slavonskom Brodu i okolici, kojoj su autori arhivisti Katarina Aladrović - Mehandžija i Domagoj Zovak. Izložba prikazuje povijest rock scene od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do današnjih dana. Na 60 panoa, u dvije izložbene dvorane, prikazana je kronologija preko 100 rock sastava kao i rock događaji koji su obilježili promatrano razdoblje.

U izložbenim vitrinama su postavljeni neki od glazbenih aparata (gramofoni, radio-aparati, kazetofoni), instrumenti, potom dio autorskih radova glazbenika (albumi - ploče, CD-i, kazete, tekstovi pjesama), fotografije itd. Izložba je popraćena i sa katalogom na 52 stranice u kojem je opisana povijest rock sastava kao i rock događaji po desetljećima.

Izložbu je otvorio Luka Svilar, sin pokojnog Duška Svilara koji ne samo da je dao svoj doprinos u počecima rocka u Brodu kao član dvaju popularnih sastava (Kristali i Eggs) već je i sustavno prikupljao podatke o brodskim rockerima. Zahvaljujući obitelji Svilar gradivo koje je Duško prikupio ustupljeno je Državnom arhivu i autorima za potrebe izložbe. Bez tih podataka kao i podataka sa internet stranice Davora Mikovića (sbrock.net), te podataka brojnih glazbenika (počevši od Dubravka Šefa i Vlatka Balošića) realizacija izložbe bi bilo skoro nemoguća misija. Vlatko Balošić, Davor Miković i Dubravko Šef su i suradnici izložbe.

Otvorenje izložbe je uveličano glazbenim programom koji su izveli neki od pionira rocka u Slavonskom Brodu Željko Brezičević, Zlatko Burić i Dubravko Šef. Nakon otvorenja, glazbeni program se nastavio u caffe baru Derby nastupom četiriju brodskih rock grupa. Na glazbenom događanju nazvanom Rock exibiton after party nastupili su Brodsky Blues Band, El Dorado, Just the four of us i Walk Away.

—Državni arhiv, Otvorena izložba "SVE JE TO ROCK'N'ROLL", Slavonski Brod, 21. svibnja 2012.

Službene stranice Grada Broda

U prostorijama Državnog arhiva u povodu Dana Grada otvorena je zanimljiva izložba „Sve je to rock'n'roll“ o povijesti rock scene u Slavonskom Brodu i okolici, autora Katarine Aladrović-Meandžije i Domagoja Zovka. Izložba koja je obuhvatila razdoblje od pet desetljeća razvoja rock scene pobudila je veliko zanimanje brojnih naraštaja glazbenika koji su svojim materijalima pomogli Državnom arhivu u pripremi polustoljetne retrospektive brodske rock scene. U nazočnosti velikog broja glazbenika i ljubitelja rock'n'rolla izložbu je otvorio Luka Svilar, sin pokojnog Duška Svilara, glazbenika i novinara čija je obitelj autorima izložbe ustupila brojne povijesne dokumente.

—Službene stranice Grada Slavonskog Broda, OTVORENA IZLOŽBA „SVE JE TO ROCK'N'ROLL“, Slavonski Brod, 16. svibnja 2012.

grad-brod.info

Na Dan grada, 16. svibnja, otvorena je izložba "Sve je to rock and roll" u izložbenom prostoru Državnog arhiva. Izložba je napravljena u stilu pregleda svih rock bandova u Slavonskom Brodu i okolici od 1962. godine sve do danas. Posjetitelji imaju priliku vidjeti primjerke pozivnica na događaje, gitare, gramofone od članova bendova, te biografije bendova kroz godine. Otvorenju je prisustvovao veliki broj ljudi različitih naraštaja koji su se poslije otvorenja prebacili na Rock exibition after party u Caffe bar Derby gdje su nastupili Brodsky Blues Band, El Dorado, Just the five of us i Walk Away. Izložba je otvorena od 16. svibnja do 31. siječnja 2013. godine.

—Igor Ilić, Otvorena izložba "SVE JE TO ROCK'N'ROLL", Slavonski Brod, 16. svibnja 2012.

Glas Slavonije

“Sve je to rock'n'roll” naziv je izložbe o povijesti rock-scene u Slavonskom Brodu, koja će večeras (16. svibnja, u 19 sati) biti otvorena u brodskom Državnom arhivu. Prvih pola stoljeća rock'n'rolla ostavilo je dubok trag u Brodu, te zaslužuju da nađe svoje mjesto u njegovoj kulturi i povijesti. Otvorenje će glazbom upotpuniti neki od brodskih začetnika rocka - Željko Brezičević, Dubravko Šef i Zlatko Burić.

—Marija Radošević, Sve je to rock'n'roll, Slavonski Brod, 16. svibnja 2012.

Radio Slavonija

U brodskom Državnom arhivu, u srijedu je otvorena izložba ‘Sve je to rock’n'roll’, posvećena povijesti rock-scene u Slavonskom Brodu. Nastavak je to obilježavanja pola stoljeća rocka u gradu na Savi, nikad do sad sustavno obrađene prebogate ostavštine, koju je nekolicina legendarnih brodskih zaljubljenika u glazbu marljivo skupljala. Čini se da je konačno dozrelo vrijeme za ozbiljnu i kvalitetnu monografiju, pa i seriju dokumentaraca o brodskoj rock povijesti, koja je, kako doznajemo, već u pripremi.

Valja svakako spomenuti da je do ove izložbe došlo zahvaljujući inicijativi ravnatelja Arhiva mr. Ivana Medveda, te arhivista Katarine Aladrović-Mehandžija i Domagoja Zovaka. Realizaciju izložbe pomogli su i mnogi brodski glazbenici, prije svega dragocjenim informacijama o svom radu, ali i ustupanjem različitih materijala za potrebe izložbe. Od studenog prošle godine, prikupljen je velik broj tekstova, slika, plakata i novinskih članaka. Svako desetljeće je pokriveno informacijama o sastavima, osobama i glazbenim događajima. Otvorenje su nadahnutom izvedbom klasika rock glazbe upotpunili Željko Brezičević-Breza, Dubravko Šef i Zlatko Burić – legendarni brodski glazbenici.

—Radio Slavonija, Sve je to rock'n'roll, Slavonski Brod, 2012.

Galerija slika

  • Slike s izložbe:

Povezano