Ivan Vragolovich
Ivan Vragolovich, 2011.
Ivan Vragolovich, 2011.
Rođen/a4. srpnja 1978.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteZagreb
Žanr/oviblues, rock, folk
Zanimanjeglazbenik, kantautor
Instrumentvokal, gitara, usna harmonika
Djelatno razdoblje2006.-danas
Web-stranicaIvan Vragolovich na Myspaceu

Ivan Vragolovich (4. srpnja 1978.) brodski je glazbenik koji trenutno živi i djeluje u Zagrebu.

U kinu Hrvatski Dom (kino Jadran) 2006. godine nastupa pred punom dvoranom. Od 13 pjesama koje su se našle na repertoaru, prvih 7 izvodi sam s akustičnom gitarom i usnom harmonikom, dok ostatak koncerta svira sa svojim pratećim sastavom. Kompletan nastup se snima i objavljuje na njegovom prvom promotivnom CD-u pod nazivom Ivan Vragolovich, live.

Pobjednik je 1. hvatskog blues chalenga u kategoriji solo/duo 2009./2010. godine te kao pobjednik odlazi u Memphis gdje nastupa dva dana za redom. Godine 2011. objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom I' Am a Man.

Životopis

Ivan Vragolovich rođen je 4. srpnja 1978. godine u Slavonskom Brodu. Skladati je počeo s 14 godina te je tekstove o Domovinskom ratu pisao na engleskom jeziku. Sa 18 godina odlazi u Ameriku gdje završava srednju školu. Povratkom u Hrvatsku upisuje u Rijeci medicinu. Nakon dvije godine uvjerio se da ne može zajedno svirati i završiti taj težak studij te ga je napustio i posvetio se glazbi. U Zagreb dolazi 2000. godine te upisuje Visoku zdravstvenu školu.

Svoje ozbiljnije glazbeno djelovanje počinje početkom 2000-ih, kada u godinama koje slijede snima svoja prva tri demo uratka, "Loco" (2003.), "Naked" (2004.), "Black Days" (2005.), dok 2006. godine nastupa na manifestaciji "Hoću Centar Mladih" u organizaciji Grada Slavonskog Broda. Na svojim nastupima najčešće nastupa svirajući sam uz gitaru i usnu harmoniku, dok u zadnje vrijeme ima i prateći sastav (koji se mijenja od nastupa do nastupa).

Nastupa po brojnim hrvatskim i stranim klubovima te na velikim hrvatskim festivalima kao što je Festung Fest 2007. Kao predizvođač nastupa na koncertima poznatih hrvatskih i inozemnih izvođača kao što su Urban &4, Majke, Stefanovski trio, Nicka Cave & Bad Seeds, PW Long i mnogi drugi. Također je bio predizvođač legendarnom blues glazbeniku Johnnyu Winteru u Zagrebu. U Puli 2008. godine nastupa na Art & Musicu, kao jedan od 8 finalista u internacionalnoj natjecateljskoj kategoriji. Tijekom 2009. godine svira na "Harteri" u Rijeci te na "Velikoj Rock Exploziji 2009" i "First Croatian Blues Challenge" u Zagrebu. Nekoliko puta je nastupio u BP Clubu poznatog hrvatskog vibrafoniste Boška Petrovića.

Ono što Ivana čini posebnim je njegov glas, kojeg uz gitaru i usnu harmoniku koristi kao instrument. Svoje pjesme piše na engleskom jeziku te ga usavršava i proširuje fond riječi čitajući pjesme drugih glazbenika. Kao klinac slušao je Faith No More, Metallicu, Alice in Chains te Nicka Cavea i Depeche Mode. Kasnije s 18 i 19 godina počeo je slušati Boba Dylana i malo ozbiljniju glazbu. Našao se u Dylanu i shvatio da isto tako kao on može svirati sam.

Za Ivana se 2010. godina do sada pokazala najuspješnijom u njegovoj karijeri. Osim što je nastupio na internacionalnom blues festivalu u Memphisu te klubskih nastupom u Nesvillu, također je nastupio na nacionalnoj televiziji u emisijama "Dobro jutro, Hrvatska", Garaža i još par emitiranih emisija. Potrebno je istači i nastup na 1. zagrebačkom internacionalnom blues festivalu u "Močvari" zajedno uz gostovanje Candy Kane banda iz Sjedinjenih Država.

Tijekom ljeta 2011. godine objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom I' Am a Man. Album je sniman u studiju Sun, Memphis, Tennessee. Sadrži 11 akustičnih blues skladbi, a glazbu i tekst napisao je sam Vragolovich.

Na 19. dodijeli Diskografske nagrade Porin 2012. godine nominiran je u dvije kategorije za 'Novi izvođač godine' i 'Najbolji album blues glazbe'. Porina osvaja za najbolji album blues glazbe, I' Am a Man.

Koncerti

Slavonski Brod 15. siječnja 2010.

Ivan Vragolovich 15. siječnja 2010. godine nastupio je u Slavonskom Brodu u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić-Mažuranić" na koncertu pod nazivom "Sretno u Memphisu Mr. Vragolovich!" (Good luck in Memphis Mr. Vragolovich!). Ivan je zajedno sa svojim gostima oduševio brodsku publiku koja nije prestajala pljeskati. Koncert je otvorio Tomi Novak, pobjednik 1. Hrvatskog blues natjecanja u izvedbi instrumentala. S nekoliko laganijih i bržih tema uveo je brodsku publiku u jednu prekrasnu blues priču. Nakon njega na scenu je izašla glavna zvijezda večeri Ivan Vragolovich. Odmah na početku nasmijao je čitavu dvoranu, rekavši da ne zna što mu je i da je zaboravio koju stvar prvu mora odsvirati :-). Brzo se snašao i već s njegovim prvim akordima pokazalo se da se radi o jednom kompletnom i izvrsnom glazbeniku s vrlo melodičnim glasom kojeg odlično kombinira s instrumentom. Tehniku sviranja te dinamiku doveo je gotovo do savršenstva, a kontakt s publikom također nije nedostajao. Ivan svoje pjesme piše na engleskom jeziku, a inspiraciju za njih dobiva svojim raznim životnim iskustvima. Jednu je posvetio svom vremenu dok je novac zarađivao raznoseći palačinke kako on kaže po kiši i snijegu.

U nastavku slijedi izvrsni američki glazbenik Robert Lonnie Johnson (inače imenjak i prezimenjak američke delta blues legende, Roberta Leroya Johnsona), kojeg prate naši domaći dečki među kojima se posebno izdvaja veliki hrvatski i inozemni svirač usne harmonike Krešo Oremuš. Nastupili su kao sastav pod imenom "Robert Johnson's Backbone", kojeg je 2008. godine osnovao sam Johnson. U Slavonskom Brodu, uz svoje stvari, vrlo uvjerljivo su izvodili i pjesme njegovog imenjaka. Energični nastup i odlične improvizacije, na kojima su se najčešće izmjenjivali Tomi Novak na gitari i Krešo Oremuš na usnoj harmonici, obilježili su veći dio njihovog nastupa. Publika im nije dala da tako lako napuste pozornicu Koncertne dvorane, te su se nakon pljeska koji nije prestajao pojavili još jednom.

Ivan Vragolivich nakon Broda putuje u Sisak gdje će također održati svoj koncert. Poslije Siska putuje u Sjedinjene Države gdje će kao pobjednik blues natjecanja u kategoriji solo/duo, jedini Hrvatsku predstavljati u Memphisu na 20. internacionalnom blues natjecanju.

24. Brodsko glazbeno ljeto

U sklopu 24. Brodskog glazbenog ljeta, 14. srpnja 2013. godine, Ivan Vragolović i Blues band održali su koncert na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić-Mažuranić". Ivana je tu večer pratio još jedan Brođanin, Konrad Lovrenčić - Koni, koji je s njim 2006. godine snimio prvi demo CD Ivan Vragolovich, live, te Neven Mehun na bubnjevima i gitarist Jura Geci.

Kronologija događanja

  • 2003. - snima svoj prvi demo uradak "Loco"
  • 2004. - snima svoj drugi demo uradak "Naked"
  • 2005. - snima svoj treći demo uradak "Black Days"
  • 2006. - nastupa na manifestaciji "Hoću Centar Mladih" u organizaciji Grada Slavonskog Broda, a krajem godine održava koncert u kinu Hrvatski Dom koji je sniman te objavljen na albumu Ivan Vragolovich, live
  • 2007. - nastupa na festivalu Festung Fest, kao predizvođač na koncertima poznatih hrvatskih i inozemnih izvođača kao što su Urban &4, Majke, Stefanovski trio, Nicka Cave & Bad Seeds, PW Long te legendarnom blues glazbeniku Johnnyu Winteru u Zagrebu
  • 2008. - nastupa na Art & Musicu, kao jedan od 8 finalista u internacionalnoj natjecateljskoj kategoriji
  • 2009. - svira na "Harteri" u Rijeci, "Velikoj Rock Exploziji 2009" i "First Croatian Blues Challenge" u Zagrebu
  • 2010. - nastupio je na internacionalnom blues festivalu u Memphisu, klupskom izvedbom u Nesvillu, na nacionalnoj televiziji u emisijama "Dobro jutro, Hrvatska", Garaža i još par emitiranih emisija.
  • 2011. - objavljuje svoj prvi studijski album pod nazivom I' Am a Man
  • 2012. - dobitnik Diskografske nagrade Porin u kategoriji 'Najbolji album blues glazbe', I' Am a Man.

Galerija slika

Diskografija

Demo snimke

Studijski albumi

Video

Dio koncerta s festivala održanog na otoku Visu u sklopu koncertnog programa kulturno ljeto 2009. godine.

Internet poveznice