Goran Stajić
Staja, 2014. godine.
Staja, 2014. godine.
Rodno imeGoran Stajić
Poznat/a i kaoStaja
Žanr/ovirock, pop rock
Instrumentbubanj
AngažmanCurino cvijeće, Just the Four of Us

Goran Staja Stajić brodski je glazbenik.

Životopis[uredi]

Interes za glazbu javlja mu se još u osnovnoj školi, kada preslušava ploče sastava Queen te posebno Jethro Tulla. U vrijeme dok pohađa osnovnu školu upisuje i glazbenu, gdje uči svirati gitaru. Dolaskom u gimnaziju, pod utjecajem jake novovalne i alternativne scene u bivšoj državi, zajedno sa svojim vršnjacima iz Jagićeve ulice osniva svoj prvi rock sastav naziva 'Jedinstvene forme kontinuiteta' te u njemu svira gitaru. Sastav ima nekoliko školskih nastupa nakon čega se razilazi.

U vremenu srednjoškolskih dana, preslušavajući ploče s prijateljem Goranom Potockim - Potokom, prvi puta dobiva interes za sviranjem bubnjeva. Međutim, za prave bubnjeve sjeda tek kad navrši 22 godine, a do tada improvizira na jednom starom kućnom tabureu.

Polovicom osamdesetih na Potokov poziv dolazi u band Curino cvijeće, koji je bio u potrazi za bubnjarom. Sastav su osim Staje (bubnjevi) i Potoka (klavijature) činili još Željko Tomac (vokal, prešao iz Vremeplova), Vlatko Balošić (gitara) i Thomas Stipić (bas gitara). Nastupaju u Domu JNA, Omladinskom klubu, Klasijama, izvan grada u Osijeku, Zagrebu, Odžaku i na Cresu te nastupaju na svim većim glazbenim događanjima u Brodu od kojih su neki Dan mladosti na korzu, Pop rock fantazija i Prvi brodski rock maraton (Staja ostao na Cresu), na BSK-vom stadionu (danas Marsonija). U Curinom cvijeću ostaje do 1989. godine kada sastav prestaje s radom.

Krajem osmadesetih jedno vrijeme surađuje s Zoranom Bobićem u sastavu Samba i Ti.

Nakon toga glazbom se do 1997. godine ne bavi. Tada se u nekoliko navrata okuplja Curino cvijeće u postavi Tomac (vokal), Potok (klavijature), Vlatko (gitara), Mario Jurković (bas gitara) i Staja (bubnjevi), kako bi svirali za pripadnike IFOR-a koji u to vrijeme obitavaju na ovim prostorima. Istovremeno, Mario Jurković i Zlatko Burić - Paja osnivaju novi band te zovu Staju da im se priključi. Ponukan njihovom idejom, kupuje bubnjeve i ubrzo počinju nastupati pod nazivom Just the Four of Us (mada u početku nastupaju kao trojac). U sastav na mjesto klavijaturiste dolazi Paul Kempf, a nakon njegovog odlaska Potok. Sviraju po gotovo svim brodskim klubovima i kafićima, a redovito nastupaju na Atinom i Krešinom memorijalu.

Staja jedno vrijeme svira s Music Band Boxom, koji osim cover pjesama izvodi i autorske pjesme. Godine 2011. zajedno s Gabrijelom Babić (vokal), Zlatkom Čošićem (gitara), Potokom (klavijature) i Filipom Križanom, osniva novi sastav After Mass.

Izvor[uredi]

  • Goran Stajić