Glazbom protiv nasilja mini je projekt u organizaciji brodskog Rock kluba. Cilj projekta je, da se glazbom protiv nasilja prezentiraju mladi brodski rock bendovi.

O projektu

Plakat "Glazbom protiv nasilja"

Idejni začetnik i glavni organizator je poznati brodski glazbenik Vlatko Balošić, kojemu je glavni cilj bio okupiti glazbenike mlađe i starije generacije radi zajedničkih svirki, druženja kroz glazbu, razmjena ideja, međusobnih potpora, projekata i snimanja. Mjesto održavanja bio je caffe/rock klub Marlboro na Bjelišu, (ul. Ferde Filipovića 56). Pod geslom "Glazbom protiv nasilja" u prvom nastupu Rock kluba 4. prosinca 2010. svirali su Darija on Stage i heavy metal sastav Chaos Addict dok je zadnji održan 26. veljače 2011. godine kada su nastupili sastavi Hate Attack iz Nove gradiške i brodski Xchange. Solidan razglas s kućnim digitalnim mini-studijem koji služi za snimanje živih nastupa izvođača osigurao je brodski glazbenik Jovica Đaković - Joc.

Glazbom protiv nasilja

Prosinac 2010.

U mjesecu prosincu u Rock klubu održana su tri koncerta na kojima je nastupilo šest bendova. Seriju koncerta prvi su otvorili sastavi Chaos Addict i Darija on Stage, koji su nastupili 4. prosinca 2010. godine. Sljedeći tjedna 11. prosinca na binu je izašao iskusni brodski rock band El Dorado i mlada hard rock skupina iz Oriovca Slučajni Odabir. Treći Rock klub održan je 18. prosinca, a uz provjereno dobar Xchange, posjetiteljima se prvi put predstavio mladi sastav Neverminds.

Siječanj 2011.

U mjesecu siječnju 2011. godine u Rock klubu predstavila su se tri nova i tri stara benda. Odmah nakon praznika 8. siječnja na scenu su izašli heavy metal sastav Wishbone i rock sastav Neverminds. Nakon njih 15. siječnja nastupima u Rock klubu pridružio se i odličan sastav Bitchslap, a zajedno s njima istu večer nastupio je i sastav El Dorado. U zadnju subotu 22. siječnja svoj nastup imala su dva mlada benda, Red Revolver iz Donjih Andrijevaca i po treći puta sastav Neverminds.

Veljača 2011.

Sedmi klub rock glazbenika

Nakon jednotjedne pauze u Rock klubu, 5. veljače, po drugi puta je nastupio brodski heavy metal sastav Wishbone i odlična rock skupina iz Novske pod nazivom Frantic. Na scenu su prvo izašli brođani. Wishbone nije bio zadovoljan svojim prvim nastupom od 8. siječnja u Rock klubu, te su nakon toga odlučili da intenzivnije vježbaju kako bi se što bolje pripremili za svoj sljedeći nastup. Vrlo zahtjevan repertoar, zvuk gitariste koji se nije baš najbolje snašao na tuđem pojačalu te Anin prehlađeni vokal, rezultirali su ne baš najboljom izvedbom u prvom dijelu. Puno bolji nastup imali su u drugom setu kada su na binu izašli nakon grupe Frantic. Dinamičnijom svirkom i boljim zvukom gitare uz već vrlo dobru ritam sekciju (pogotovo basiste Filipa Krište), Wishbone je svoj drugi set odsvirao vrlo solidno.

Odličan rock sastav iz Novske Frantic, svojim nastupom iznenadili su sve prisutne u klubu. Svirački i scenski uvježban bend kojeg u klasičnoj rock četvorki čine Maja Jeftić na vokalu, Marko Jeftić solo gitara, Boris Gerić na basu i Antonio Tomac na bubnjevima izveli su repertoar koji se sastojao od izvođača kao što su No Doubt, Alanis Morissette, Negative, Skunk Anansie, Lady Gaga, Pink i drugi, a izveli su također i svoje tri vlastite pjesme koje su na prvo slušanje pokupile jako dobru reakciju publike. Perfektnom izvedbom i scenskim nastupom pjevačica Maja čitavo je vrijeme održavala odličnu atmosferu i komunikaciju s publikom. Marko na solo gitari nije puno zaostajao za njom, a ritam sekcija svirala je savršeno, gotovo bez greške. Frantic je pokazao da se u Novskoj svira odličan rock i sigurno je jedan od onih bendova koje bi vrlo rado još koji put vidjeli u Rock klubu.

Osmi klub rock glazbenika

Dosadašnjim odličnim izvedbama sastava Neverminds, Bitchslap, Red Revolver i Frantic pridružio se i rock bend The Shippers, koji je 12. veljače u dvorani Marlboro nastupio zajedno s Nevermindsima. Koncert su otvorili Brođani i već nakon prvih par pjesama najavili odličnu hard rock izvedbu. Sastav djeluje uvježbano i sigurno gdje se posebno ističe odličan nastup Sinkya na vokalu. Osim glasa, Sinky ima i izvrsno ponašanje na bini te komunikaciju s publikom od koje na simpatičan način zahtjeva da zajedno s njim sudjeluje u pjevanju. Osim malih problema s bas pojačalom, ritam sekcija Bruno (bubnjevi) i Breza (bas gitara), svoj je dio posla odradila dobro. Uvjerljiv nastup imao je i solo gitarist Birta koji s ostalom trojicom zaokružuje jednu cjelinu odličnog rock sastava. Kao bikerskom bendu repertoar im je vrlo zahtjevan i raznolik, a jedan izvedeni dio sastojao se od AC/DC-a, Ozzya Osbournea, Deep Purplea, Black Sabbata, Divljih jagoda, Bijelog dugmeta (odlično otpjevana pjesma "A i ti me iznevjeri"), Azre, Atomskog skloništa i drugih.

Nevermindsi kao i dosada odlični, a ovaj puta sada već na domaćem terenu, zvučali su malo žešće i sigurnije. Iskustvom nekoliko nastupa iza sebe (večer prije kratko su nastupili u caffe baru Gem) i novim gitarama Marine i Marka, osjetila se lagana opuštenost i napredak u njihovom nastupu. Jedina stvar koja se za sad nije još promijenila je statika na sceni ali to svakako treba pripisati mladosti i onome što će doći s vremenom.

Sastavi su se nekoliko puta promijenili na bini, a za dobar zvuk pobrinuo se Joc na mikseti.

Deveti klub rock glazbenika

Deveti Rock klub održan je u subotu 26. veljače, a Glazbom protiv nasilja nastupili su brodski rockeri Xchange te punk bend iz Nove Gradiške Hate Attack. Ujedno time se i završio ciklusu prikazivanja mladih bendova u Rock klubu.

Hate Attack publici Rock kluba prikazao se kao odličan mladi hardcore bend i osim toga jedini koji je skoro čitavo večer izvodio svoje pjesme. Brzim i kratkim pjesmama, tekstovima vezanim za društvena događanja te stilom oblačenja vrlo dobro promoviraju alternativnu scenu na ovim prostorima.

Odličan nastup imao je i brodski Xchange, koji je svoj drugi nastup u Rock klubu iskustvom već dugogodišnjeg nastupanja izveo u vrlo ležernom stilu.


Galerija slika

Osmi Rock klub

Deveti Rock klub