Festung Fest
Festung plakat (2007.).jpg
Mjesto Slavonski Brod
Brodska tvrđava
Godine održavanja 2006., 2007. i 2008.
Osnivač(i) Dražena Seifert i Dejan Bracović Billy
Datum održavanja prvi: 16. rujna 2006.
drugi: 31. kolovoza 2007.
treći: 27. lipnja 2008.
Žanr rock
Službena stranica Službene stranice Festunga

Festung Fest festival je rock glazbe koji se 16. rujna 2006. godine prvi puta održao u Slavonskom Brodu. Glavni organizatori su Dražena Seifert, Dejan Bracović Billy i prijatelji iz Udruge urbanog življenja "Soda". Festival je trebao postati tradicionalan te se održavati svake godine, međutim do sad je održan tri puta 2006., 2007. i 2008. godine.

Festung 2006.[uredi]

Ovim festivalom trebala je započeti uspješna glazbena tradicija u Brodu. Manifestacija se održala u brodskoj Tvrđavi koja je bila odlično posječena. Uz brodske bendove nastupili su sastavi Hladno pivo i Let 3.

Koncert je u 16:30 otvorio sastav Švorc koji je svirao motorističke obrade poput "Born To Be Wild", "Pakleni vozači" te obrade Psihomodo popa, Bijelog dugmeta i Zabranjenog pušenja. Tijekom njihove izvedbe nebo se dobrano naoblačilo i počela je padati kiša. Nakon njih nastupio je osječki punk bend pod nazivom Grupa tvog života. Osječane je zbog kiše pratio vrlo mali broj posjetilaca, a slično je prošao i brodski sastav Stage koji je nakon samo nekoliko odsviranih stvari zbog nevremena i tehničkih poteškoća morao napustiti scenu.

Nakon pauze koja je trajala dok se nevrijeme nije smirilo na scenu izlazi zagrebački sastav Stampedo koji odmah nakon pojavljivanja sa Ivankom Mazurkijević kao karizmatičnom vokalisticom, zagrijavaju publiku s hitovima poput "Maestral", "Sayonara", "Disco Tropicano", "Energija" i drugim. Poslije Stampeda pred brodsku publiku izašli su članovi punk-rock sastava Hladno pivo. Odmah na početku izvode pjesmu "Teško je ful biti kul" te time najvljuju osatale hitove kao što su "Šank", "Pjevajte nešto ljubavno", "Ne volim te", "Buba švabe" i "Fur Immer Punk". U to vrijeme izvode i nekoliko još ne objavljenih pjesama poput "Biološki sat" i "Moj Bog je jači od tvog", koje će se naći na novom albumu Knjiga žalbe iz 2007. godine. Nakon sat i pol svirke Hladnog piva na scenu izlazi riječka skupina Let 3 koja je svojim nastupom oduševila brodsku publiku.

Festival završava (zbog dozvole) oko ponoći, a glazbenici i publika sele se u brodske lokale gdje su se nastavili provoditi do jutra.

Festung 2007.[uredi]

Drugi Festung održan je sljedeće godine na istom mjestu u dvije večeri 31. kolovoza (petak) i 1. rujna (subota) 2007. godine.

Prvi dan pod nazivom "Retro" usprkos vrlo lošem vremenu nastupili su popularni brodski rock bendovi Curino cvijeće, Digitalna Kokoš, Galerija, Sauron i Fruštuk. Ova večer je također bila posvećena nedavno preminulom brodskom glazbeniku Kreši Blaževiću iz grupe Animatori. Uz Animatore nastupili su još Drako Rundek, Davorin Bogović i Marina Perazić, koje je pratio odličan bend Hakuna Matata te Krešina kćerka Hana Blažević sa svojom skupinom Izolir band. Nastup Animatora ili najboljih Krešinih prijatelja bio je vrhunac večeri pun emocija, a na kraju su im se pridružili svi izvođači te zajedno s njima pjevali s publikom.

Drugi dan obilježili su veliki rock sastavi Urban&4, Majke i Vlatko Stefanovski Trio. Koncert su otvorili brođani Ivan Vragolović te grupe El Dorado i Stage. Brođani su odlično zagrijali publiku koje je ove druge večeri bilo puno više nego prethodne.

Festung 2008.[uredi]

Plakat Festunga iz 2008. godine

Treći Festung održan je 27. i 28. lipnja 2008. godine. Prve večeri trebali su nastupiti Vlada Divljan (ex Idoli) te sastavi Letu štuke iz Sarajeva, Fruštuk, Rock Flock iz Pleternice, Izolier Band iz Zagreba, Sheitans iz Županje i Oprosti iz Našica, međutim nastup je prekinulo jako nevrijeme, dok je za drugu večer bilo predviđeno da nastupe TBF, Edo Maajka, Dubioza kolektiv iz Sarajeva, Digitalna Kokoš, Tutan Khamon Space Machine iz Pule i SB Reprezenta.

Splitski sastav TBF, zatim Edo Maajka i Letu Štuke odsvirali su u živo skladbe sa svojih netom objavljenih albuma, dok je Vlada Divljan brođanima predstavio nove skladbe s albuma koji je u pripremi - radnog naziva Esperanto te je također odsvirao i neke nezaboravne hitove Idola.

Slike sa koncerta mogu se pogledati ovdje.

Video[uredi]

Internet poveznice[uredi]