Festival novih

Festival novih prvi puta je u organizaciji SBFilma prikazan 30. ožujka 2012. godine u KKD "Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu. Cilj organizatora je da festival postane tradicionalan te njime promicati filmsku kulturu u Slavonskom Brodu i šire. Ovom prilikom nakon otvaranja festivala prikazan je dokumentarni film ekipe SBFilma o 50 godina brodskog rock 'n' rolla.

O festivalu[uredi]

Prvi dan (30. ožujka)[uredi]

Na festivalu su prikazani dokumentarni filmovi poznatih međunarodnih redatelja i scenarista iz zemalja nastalih nakon pada Berlinskog zida. Nakon uvodnog pozdrava voditeljice Suzane Šarić, Festival novih otvorio je 18 minutni film Beskrajna ludorija, Davida Munoza iz Španjolske. Film govori o nerješivoj recesiji i krizi u svijetu te o beskrajnoj borbi za preživljavanjem.

Razlog zbog čega je dvorana te večeri bila puna bio je film koji je slijedio, a kojeg su pripremili domaćini festivala Bernard Karakaš i Boris Predmerski. Dokumentarac o brodskoj rock glazbi izazvao je mnoge znatiželje i privukao brojne posjetitelje. Pod nazivom SBRock50 našla se vrlo zahtjevna tema koja govori o 50 godina rock glazbe u Slavonskom Brodu. Iako su svoj prvijenac imali namjeru prikazati na festivalu iduće 2013. godine, ekipa SBFilma mijenja odluku i užurbano s velikom dozom entuzijazma kreće u realizaciju dokumentarca. U 60 minutnoj realizaciji filma prikazani su sami počeci brodskog rocka tijekom šezdesetih godina te njegovo razvijanje kroz naredna desetljeća. Neki od govornika koji su vodili kroz teme bili su Marko Kern, Tomislav Goll, Miroslav Bičanić, Silvio Stilinović, Vlatko Balošić te mlađa populacija Marina Zorić, Danijel Zatezalo i Luka Gavran. Film je ispračen burnim pljeskom nakon čega se dvorana ispraznila dok su samo rijetki ostali da pogledaju zadnji film te večeri redatelja Srđana Šarenca pod nazivom Selo bez žena.

Drugi dan (31. ožujka)[uredi]

U dnevnom programu s početkom u 10:30, prikazan je 6 minutni animirani film Vladimira Mikulića Zelenkapica. Slijedi Odeon:Vrijeme je stalo u trajanju od 29 minuta, dokumentarni film španjolskog redatelja Joa Graella. Revolucija 101, redatelja Dorana Tsabaria, proglašen je najboljim filmom na 12. Mediteran Film Festivalu održanom u Širokom Brijegu. Prije pauze prikazan je 9 minutni film Ante u realizaciji Zajednice tehničke kulture grada Slavonskog Broda. Film govori o ženi koja je toliko poprimila obilježja muškarca da o sebi govori u muškom rodu.

Čovjek u kavezu 15 minutni je film koji govori o jednom nesretniku zatvorenom već punih osam godina u kavezu. Nakon prometne nesreće postao je agresivan na okolinu. Obitelj mu nije mogla pomoći dok su institucije bili nezainteresirane za njegovu bolest. Redatelj filma je Ramadan Mucolli s Kosova.

Ljubitelji Spačeka mogli su uživati u 50 minutnom filmu Mjera za udaljenost je lutanje redatelja Denisa Čugure i Silvia Stilinovića. Ova ekipa već godina kreće na pustolovna putovanja po nekoliko tisuća kilometara na kojima bilježi razna iskustva i događaje, a jedno od njih je i ova priča iz Rumunnjske.

Ferdani Cerkezi u ratu su nestali četvorica sinova i muž. Njena sudbina i nada da će ih opet vidjeti žive prikazana je u Kosovskom filmu Ikona suza redatelja Ilira Kabashia.

Pobjednički film festivala bio je 88 minutni Generacija Kunduz redatelja Martina Gernera. Film govori o bijedi i siromaštvu te opasnosti svakodnevnog života. Nakon toga prikazan je još jedan film kluba obožavatelja vozila Spaček. 70 minutini film Tragovi u pijesku redatelja Denisa Čugure i Silvia Stilinovića, ovaj put govori o proputovanju kroz Saharu. Vlada je 53 minutni film Rudi Urana iz Slovenije, a govori o emigrantskim danima legendarne beogradske novovalne skupine Idoli Vlade Divjana, koji je u vrijeme rata na prostoru bivše države otišao živjeti u Beč.

Zatvaranje festivala

Festival novih zatvorio je bosanskohercegovački 80 minutni dokumentarni film 3 dana, redatelja Zdenka Jurilja. Film prikazuje događaje od 7., 8. i 9. svibnja 1991. godine kada je u Pologu između Mostara i Širokog Brijega goloruki narod stao pred kolonu tenkove i oklopnih vozila tadašnje JNA.

Video[uredi]

Povezano[uredi]