Festival brodskih rock sastava ili Smotra brodskih rock sastava glazbeni je događaj koji se 15. lipnja 1979. godine održao u Spomen domu "Đuro Sala" (danas KKD IBM) u Slavonskom Brodu.

Organizatori smotre bili su Općinska konferencija Saveza socijalističke omladine Slavonskog Broda i Književna omladina brodske komune. Ideja o realizaciji ovog projekta došla je nakon prilično uspješnog festivala šansone i akustične glazbe. Prilična posjećenost tog festivala navela je organizatore da pruže priliku širem afirmiranju mladih u svim vidovima stvaralaštva a koji do sad nisu imali nikakvu organiziranu formu.

Nastup rock sastava bio je zasnovan na istim propozicijama kao i festival šansona. Pravo nastupa imali su svi sastavi s područja komune a mogli su izvoditi isključivo svoje skladbe na jezicima naroda i narodnosti bivše države.

Pred prepunom dvoranom nastupilo je šest brodskih rock sastava. To zasigurno nije bilo sve što je Brod u to vrijeme imao ali je bio dobar uvid u ono što glazbenici rade i čemu teži njihovo stvaralaštvo. Festval su u nešto laganijem izdanju otvorili sastavi Pop express i Kings iz Donjih Andrijevaca. Oba benda su jako dobro popraćena pljeskom publike. Nakon njih na scenu su izašli članovi sastava Reischverschluss te prikazao dinamičnu viziju punk rocka i dobre tekstove. Slijedi nastup sastava Coyote koji izvode kompleksne skladbe pune ritmičkih promjena te vrlo složenog glazbenog stila što je publika podržala burnim aplauzom. Tada slijedi pravi šok u dvorani.

Pod nazivom Rujno dijete mjesečevih zora Vlatko Balošić je predstavio svoj eksperimentalni projekt. Nastup je vrlo loše prihvaćen od brodske publike te su ispraćeni zvižducima i psovkama.

Njihov degutantni scenski nastup, oplemenjen urlajućim kakofonijama i tupim jednoličnim ritmom bio je na momente teško podnošljiv. Ukoliko su namjeravali isprovocirati publiku onda su u punoj mjeri uspjeli. Oduševljeno su prihvatili jednoglasan zvižduk gledališta, očito zadovoljni postignutim efektom

—Brodski list, S.F., Rock i poneka psovka, 22. lipnja 1979.

Na kraju po drugi puta na binu su izašli mnogobrojni članovi sastava Band te ponovno dobili punu podršku publiku.

Sastavi koji su nastupili

Izvori