Dubravko Đuričić
Dubravko Đuričić, 2013.
Dubravko Đuričić, 2013.
Rodno imeDubravko Đuričić
Poznat/a i kaoDubri
Rođen/a26. lipnja 1975.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop rock, punk, hard rock
Instrumentgitara, vokal
Djelatno razdoblje1989. - traje
AngažmanDecameron, Sing-Sing, Bijela kava, Republika

Dubravko Đuričić brodski je glazbenik rođen 1975. godine.

Životopis[uredi]

Dubravko je rođen 26. lipnja 1975. godine u Slavonskom Brodu. Glazbom se ozbiljnije počinje baviti već u osnovnoj školi kada pod utjecajem tadašnje jake brodske rock scene osniva svoj prvi sastav. Dolaskom u srednju školu upoznaje Krešimira Raca te njih dvojica zajedno s Tomislavom Grabarevićem počinju nastupati kao trio. Nakon jednog vremena donose odluku da se prošire pa u sastav dovode Borisa Vujića na mjesto vokala, Berislava Jerkovića na mjesto klavijaturiste i Krešimira Celnera na mjesto bubnjara, a kako je Krešo već ranije radio pod nazivom Decameron, donose odluku da nastave djelovati pod tim imenom. Decameron je u tom vremenu bio jedan od najjačih sastava te se pojavljivao na svim važnijim svirkama u gradu i izvan njega. Jedan od bitnijih nastupa je onaj od 31. srpnja 1995. godine u Oriovcu, kada kao predgrupa sviraju Soulfingersima, a odmah nakon svirke dogovaraju da nastave suradnju i na ostalim koncertima. Dolaskom u Brod planovi im propadaju jer većinu članova čeka poziv za odsluženje vojnoga roka.

Slijede promjene u sastav. Umjesto Bore u sastav je na mjesto vokala došao Dalibor Golenić -Dado, umjesto Berislava dolazi Krešimir Štimac, Robert Lujić umjesto tome Grabarevića na basu i umjesto Celnera Bogdan Jakub Tubić na bubnjeve. Ova postava odlazi u Zagreb kako bi u studiju kod Alena Islamovića snimila svoj autorski CD pod nazivom Probudi me kad umrem. Sastav nakon toga djeluje još neko vrijeme, a onda se razilazi.

Dubravko i Dado Golemović ostaju u kontaktu i zajedno osnivaju nekoliko bandova koji vrlo kratko traju. U to vrijeme susreću se s Zlatkom Ludwigom - Arsom te dogovaraju suradnju i postaju članovi brodskog rock sastava Sing-Sing. Dubravko u sastavu ostaje oko tri godine, kada se zbog povrede desne ruke jedno vrijeme prestaje baviti s glazbom.

Nakon dužeg oporavka zajedno s Krešom Racom kreće u realizaciju projekta pod nazivom Bijela kava. Snimaju autorski materijal kojeg većinu pjeva Emir Ahmetović. Obilaze izdavačke kuće ali sve ostaje na tome i ništa značajno ne uspijevaju napraviti.

Početkom 2013. godine osniva autorski sastav Republika. Sastav u studiju snima materijal, a polovicom godine objavljuje svoj prvi video spot za pjesmu "Nema više vremena". Istovremeno, u Sing-Singu svira solo gitaru.

Video[uredi]

Bijela kava - "Koja je to noć"

Republika - "Nema više vremena"

Izvor[uredi]

  • Dubravko Đuričić