Duško Svilar
Duško Svilar, 1986. godine.
Duško Svilar, 1986. godine.
Poznat/a i kaoDule
Rođen/a10. ožujka 1948.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Umro/Umrla7. svibnja 2009.
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik, novinar, radio reporter, fotograf
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1960-ih-2009.
AngažmanThe Eggs
Nagrade
Dobitnik brojnih nagrada

Duško Svilar (10. ožujka 1948. - 7. svibnja 2009.), brodski je glazbenik, novinar, radio reporter i fotograf.

U svom višegodišnjem radnom djelovanju ostavio je veliki trag trag kao dopisnik Večernjeg lista i Vjesnika, a potom kao novinar i fotoreporter Brodskog lista, Posavske Hrvatske i Radio Broda. Bio je član Hrvatskog novinarskog društva, a svoje zadnje godine prije umirovljenja proveo je radeći kao novinar i voditelj na županijskom radiju, Radio Slavoniji. Često je znao reći da je po nacionalnosti Brođanin. Umro je 7. svibnja 2009. godine u 61. godini života nakon borbe s teškom bolešću.

Životopis[uredi]

Duško Svilar rođen je 10. ožujka 1948. godine u Slavonskom Brodu u Pilarevoj ulici,. U rodnom gradu završava osnovnu školu i Gimnaziju. Početkom 1960-ih godina kada na ovim prostorima dolazi rock glazba, Dule postaje članom sastava The Eggs te se upisuje u povijest brodske glazbene scene. Osim što je bio glazbenik, kolekcionar ploča i nosača zvuka, također je bio i njezin odličan poznavatelj. Njegove radijske emisije koje je vodio bile su prepoznatljive vrhunskom izboru glazbe. U "Posavskoj Hrvatskoj" godinama je objaljivao članke o brodskoj glazbi, ali na žalost za života nije mu se ispunila želja da objavi knjigu "Povijest brodskog rocka".

Novinarsku karijeru započeo je početkom 1970-ih godina kao brodski dopisnik "Večernjeg lista" i "Vijesnika". Kao vanjski suradnik zapošljava se u tadašnjem "Brodskom listu" i "Radio Brodu", a stalnim radnikom postaje 1977. godine. Uz to što je radio kao dopisnik bio je urednik i radijski voditelj te fotograf. Njegove emisije bili su rado slušane, a svojim je fotografijama zabilježio neke od najznačajnijih događaja u Brodu i okolici sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Skupljajući fotografije i video snimke te bilježeći tekstualno podatke o Brođanima, brodskim događajima i mjestima, stvario je bogatu arhivu Grada i njegovih žitelja, a time postao i sam dio brodske povijesti. Brojne Duletove fotografije našle su se po raznim knjigama, monografijama i izložbama u Slavonskom Brodu.

Tijekom 1980-ih godina postaje dopisnik i snimatelj tadašnje "Televizije Zagreb", a početkom Domovinskog rata njegove snimke bilježe i prenose istinu o ratnom razaranju na ovom području. Tijekom rata pokrenio je i završio projekt snimanja kompilacije ratnih pjesama pod nazivom Mom Brodu, a na kojoj se između ostalih pjesama nalaze "Sa sjevera i sa juga", "108. ide dalje", "Nebeska kraljice", "3. Bojna" i druge. Nakon završetka rata počinje raditi i kao novinar i urednik na "Radio Brodu", a svoje zadnje radne godine prije umirovljena proveo je radeći kao novinar i voditelj na županijskom radiju, Radio Slavoniji.

Privatni život[uredi]

Duško Svilar bio je oženjen suprugom Tijanom, s kojom je imao troje djece, Rajnu, Luku i Niku. Uvijek je pazio da svojim izjavama nikoga ne uvrijedi, stoga su ga mnogi u ovom gradu smatrali dragim prijateljem.

Umro je 7. svibnja 2009. godine u 61. godini života nakon teške borbe s bolešću. Posljednja želja prije smrti bila mu je da se novac namijenjen za cvijeće i vijence uplati za obnovu starih orgulja u Velikoj crkvi.