Dragan Maduna
Dragan Maduna, 2011.
Dragan Maduna, 2011.
Rođen/a1. lipnja 1961.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbas gitara, gitara
Djelatno razdoblje1977.-danas
AngažmanPatkovo magično kazalište, Spektar, Pop express, Čaj od lipe, Pelegrino, Brodsky Blues Band

Dragan Maduna (1. lipnja 1961.) je brodski glazbenik.

Sa 16 godina suosnivač je sastava Patkovo magično kazalište u kojemu svira gitaru i piše pjesme. Godine 1979. kao basista postaje članom sastava Pop express te bas gitaru nastavlja svirati sve do danas. Danas svira u Brodskom Blues Bandu i Pelegrinu.

Životopis

Patkovo magično kazalište i Spektar

Dragan Maduna rodio se 1961. godine u Slavonskom Brodu. U rodnom gradu završio je školu te se počeo baviti glazbom. Kao gitarist, prve korake je (kao i mnogi drugi) napravio svirajući na jednoj do dvije žice. Ozbiljnije se počeo baviti glazbom kada 1977. godine zajedno s Marinom Gradić (orgulje, vokal), Cvjetkom Arbanasom - Cveletom (vokal, gitara, autor pjesama) i Danielom Petrakom (klavir, blok-flauta) osniva autorski rock sastav Patkovo magično kazalište. U sastavu svira gitaru i piše pjesme između kojih su "Pravi put", "Oprosti ljubavi" i druge. Iste godine zajedno s Cveletom, Marinom Gradić, Ivicom Ivankovićem (bas gitara, vokal) i Miljenkom Bošnjakom (bubnjevi) osniva sastav Spektar. Bošnjaka nakon odlaska na odsluženje vojnoga roka (JNA) zamjenjuje Božo Mrvelj. Kako bi dobili prostor za vježbanje u Vatrogasnom domu, morali su položiti vatrogasni ispit i postati članovi vatrogasnog društva. Kasnije su uglazbili vatrogasnu himnu. Sastav djeluje do 1979. godine kada se razilaze.

Pop express i Panorama

U ljeto 1979. godine dolazi u sastav Pop express u kojemu su još braća Boris (gitara, vokal, autor pjesama) i Zoran (bubnjevi, autor pjesama) Tomac te Tomislav Biondić (gitara, vokal), u jesen pridružuje im se i Cvele (gitara, vokal). Sastav izvodi autorske pjesme od kojih su neke "Ova noć mi nosi sve" (Maduna-Biondić), "Tika-taka" (Arbanas), "Stepski vuk" (Hesse-Arbanas), "Zovi me na vrata" (Maduna-Arbanas) i mnoge druge. Pop express nastupa na humanitarnom koncertu održanom na Plavom polju (Plavac), povodom potresa koji je zahvatio Crnu Goru 1979. godine.

Od 1980-te do '81. godine na odsluženju je vojnog roka. U JNA svira u vojnom orkestru gdje se susreće s brodskim glazbenikom Predragom "Blekom" Bobićem.

Godine 1982. suosnivač je sastava Panorama. Prvu postavu Panorame činili su; Stjepan "Štef" Kolač (gitara, vokal, autor pjesama), Cvjetko "Cvele" Arbanas (gitara, vokal), Damir Lorenz (bubnjevi) te Dragan Maduna (bas gitara). Na mjestu bubnjara kasnije se izmjenjuju Ivica Zirdum, Zoran Tomac i Zlatko Dlakić, a na mjestu vokala pojavljuje se Tomislav Plazonić. Sastav izvodi autorska djela koje potpisuje Stjepan Kolač, a neka od njih su; "Seoska zabava", "Megapolis", "Prvi dan na poslu", "Rezignacija", "Na pokretnoj traci", "Poslije praznka" i mnoge druge. Sviraju na gitarijadi na Klasijama, a kao stalni bend nastupaju u Omladinskom klubu svakog tjedna.

Čaj od lipe i danas

Sastav Čaj od lipe nastao je 1982. godine, a činili su ga Cvele (električna gitara, vokal, autor pjesama), Nenad Babler (akustična gitara, vokal, autor pjesama), Željko Pavić (akustična gitara), Vesna Böhm (vokal), Ljerka Đaković (harmonika ) i Dragan Maduna (bas gitara, autor pjesama). Sastav je isključivo izvodio autorske pjesme od kojih su neke; "Koraci" (Babler), "Opet se dobro osjećam" (Babler), "Ja te znam" (Babler), "Noćas" (Babler), "Prvi sumrak" (Babler), "Ljubavna" (Maduna-Arbanas), "Oprosti ljubavi" (Maduna-Arbanas), "U zore blažene" (Tadijanović-Maduna/Arbanas), "U suton" (Cesarić-Babler), "Još jedan dan bez nje" (Pavić) i druge.

Sviraju na gitarijadi održanoj na Klasijama, a umjesto Cveleta (koji je otišao u JNA) na gitari nastupa Vlatko Balošić te na bubnjevima Zoran Tomac.

Danas je član Brodskog Blues Banda i sastava Pelegrino. Pelegrino je osnovan isključivo s namjerom kako bi se snimile stare autorske pjesme iz školskih dana. Članovi sastava su; Željko Pavić (akustična gitara), Nenad Babler (akustična gitara, vokal), Cvjetko "Cvele" Arbanas (gitara, vokal), Miroslav "Charlie" Rugle (bubnjevi), Igor Gregurić (klavijature) te Dragan Maduna (bas gitara).

Izvor

  • Dragan Maduna