Dinko Zorić
Škembo, 2011.
Škembo, 2011.
Rodno imeDinko Zorić
Poznat/a i kaoŠkembo
Rođen/a12. listopada 1969.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop rock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1982. - danas
Producentska kućaDallas Records
AngažmanKentaur, Fruštuk u podmornici, Rommel, Baldrick band, Fruštuk, Sing-Sing

Dinko Zorić - Škembo brodski je glazbenik rođen 1969. godine.

Glazbom se aktivno bavi od osnovne škole. Svira u nekoliko autorskih bendova, a sa sastavom Fruštuk 1997. godine objavljuje album Monotonija. Danas svira u sastavu Sing-Sing.

Životopis

Dinko Zorić rođen je 12. listopada 1969. godine u Slavonskom Brodu. Sa glazbom se susreće već od svog rođenja, a prve akorde na gitari naučio ga je otac Marijan kada je imao devet godina. Kratko je pohađao osnovnu glazbenu školu "Ivan pl. Zajc" kod profesorice Zdenke Seletković. U osnovnoj školi osniva sastav Kentaur u kojemu zajedno s njim sviraju još i Saša Bačić (ritam gitara), Goran Zovko (bas gitara) te Saša Popović (bubnjevi). Uz strani repertoar izvode i svoje pjesme, a neke od njih su "Sandra", "Idiot" i "Usamljenik". Autor tekstova i glazbe je Saša Bačić dok su aranžmane radili svi zajedno. Prvi nastup imaju 1983. godine u Spomen domu "Đuro Salaj" (danas KD "Ivana Brlić - Mažuranić). Nakon toga kao vrlo mlad i perspektivan bend često nastupaju u Omladinskom klubu (Zlatko Vujić - Vujki) te po zabavama i raznim školama. Razilaze se 1986. godine.

Nakon Kentaura zajedno sa Sašom Popovićem osniva sastav Fruštuk u podmornici. Ubrzo, 1987. godine, pridružuje im se Dejan Orešković na bas gitari. Izvode strani repertoar po raznim mjestima u gradu i jednim manjim djelom po selima i kirvajskim zabavama. To traje do srpnja 1988. godine kad u bend umjesto Klokana ulazi Krešo Dokuzović te Ivo Andrić na klavijaturama. U ovoj postavi odlaze svirati na more (Korčula) gdje ostaju čitavo ljeto, a po povratku čitava ekipa odlazi na odsluženje vojnoga roka. JNA služi u Štipu (Makedonija) i gotovo čitavo vrijeme svira u vojnom orkestru.

Nakon povratka ubrzo sa Popom osniva sastav Rommel u kojemu sviraju još i Davor Dudrak (vokal) te Darko Zorić (bas gitara). Sastav izvodi isključivo autorska djela. Snimaju kompletan demo album (producent Dejan Orešković) kojeg odnose u tadašnji Jugoton ali zbog raspada bivše države i Domovinskog rata ne dolazi do njegove realizacije. U to vrijeme, kratko kao zamjena, svira u sastavu XIII. Apostol.

Godine 1990. nastaje sastav Baldrick band. Prvu postavu činili su; Zvonimir Ćosić - Ćosa (vokal), Darko Zorić (bas gitara), Trpimir Jerković (klavijature), Saša Popović (bubnjevi) i Škembo (gitara). Tijekom ljeta iste godine kao kućni bend sviraju u caffe baru Zagreb te jedno vrijeme početkom 1991. godine u noćnom baru Astorija. Ubrzo se razilaze, a ponovno se u izmijenjenoj postavi okupljaju 1993. godine. U bend umjesto Darka Zorića dolazi Filip Križan - Fićo, a Trpimira je na klavijaturama zamijenio brat Berislav. Sviraju po gradskim kafićima, maturalcima i ostalim zabavama. To traje do 1994. kada nastaje autorski sastav Fruštuk.

Fruštuk su 1994. godine osnovali Fićo, Popo i Škembo. Ubrzo u sastav dovode pjevača Vedrana Jukića koji je pokazao iznimne autorske mogućnosti. Nastupaju na gitarijadi u Đakovu i na Novogradiškom glazbenom ljetu, a nakon toga dobivaju ponudu od Croatie Records da snime album. Materijal snimaju u studiju MMM (Multi Music Media) u Gradištu kod Šime Jovanovca. Tekstove je napisao Vedran, ton majstor i producent bio je Klokan, a album je 1997. godine, pod nazivom Monotonija, objavila izdavačka kuća Dallas Records. Po izlasku albuma Škembo odlazi iz sastava, a na njegovo mjesto dolazi Ivor Ivić. Jedno vrijeme ne bavi se aktivno glazbom nego se posvećuje obitelji i privatnim poslovima.

Godine 2005. dolazi u sastav Sing-Sing u kojem svira i danas, a čine ga još Vedran Briški (vokal), Stjepan Šarić (klavijature), Filip Križan (bas gitara) i Zlatko Ludvig - Arso. Sastav tri godine uz ostale nastupe svakog petka kao kućni bend nastupa u caffe baru GEM.

Diskografija

Slike

Nastup sastava Sing-Sing, 28. siječnja 2011. godine.

Izvor

  • Dinko Zorić