Digitalna Kokoš
Digitalna Kokoš.jpg
Osnivanje1993.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1993. do danas
Originalna postava
Silvijo Safundžić - Sičo Andrej Štos

Digitalna Kokoš brodski je sastav osnovan 1993. godine.

Članovi sastava su Silvijo Safundžić - Sičo (vokal) i Andrej Štos (ritam i solo gitara).

Povijest sastava[uredi]

Digitalci su svoju prvu svirku održali u caffe baru Lutvinka kao predgrupa Baldricku (koji je u to vrijeme vikendom redovito nastupao u Slavonskom Brodu). U početku se nisu imali namjeru ozbiljnije posvetiti glazbi, no Boldrick ih zove za predgrupu još nekoliko puta i tada ih vlasnici brodskih lokala pozivaju za samostalne nastupe. Počinju redovito održavati gaže, pronalaze sponzore te snimaju u studiju kod Marija Principa pet pjesama, većim djelom bile su to parodije na dance glazbu koja je tada dominirala Hrvatskom. Najveći hit bio im je od sastava E.T. "Tek je 12 sati" koja je na Radio Brodu 12 tjedana zadržavala prvo mjesto glazbene top ljestvice. Digitalci je skidaju s prvog mjesta pjesmom "Imaš ti cigaru?" na isti dan kada je E.T. nastupao u tadašnjem Faustu. Uskoro održavaju zajednički nastup sa Senom M, Ivanom Plechinger, Ivanom Banfić i Simplicijom.

Film "Osveta borova ubojice"

Godine 1995. Andrej odlazi u vojsku a Silvijo odmah po Andrejovom povratku tako da dvije godine ostaju bez nastupa i više nisu razmišljali o svirkama. Silvijo se potom seli u Rijeku a 2007. odaziva se pozivu kako bi svirali na Festung Festu i ponovno se okupili. Nakon toga održavaju 20-ak nastupa a aktivni su manjim djelom i danas. Godine 2008. Andrej pjeva u sastavu Fruštuk te s njima snima i dvije pjesme u županjskom studiju kod Šime Jovanovca.

Manje je poznato kako je snimljen dugometražni trash komedija film "Osveta borova ubojica", gdje Andrej igra glavnu ulogu dok se Silvijo pojavljuje samo u petominutnoj sceni. Početkom mjeseca travnja 2013. godine po prvi puta u svojoj karijeri imaju uživo nastup i to na slavonskobrodskoj televiziji u emisiji 'Nedjeljom zajedno'. Izvode pjesme "Rafinerija", "Gay song", "Božićna", "Nisam znao" i novu "Slana soba", a pratili su ih Vladimir Jevicki na gitari, Marijan Vuko na klavijaturama, Miroslav Župančić na basu i Tomislav Marić na bubnjevima.

Obojica žive i rade u Slavonskom Brodu, Silvijo kao ugostitelj, a Andrej kao poštar u HP-u.

Slike[uredi]


Digitalci u Alfi, 31. kolovoza 2012.

Video[uredi]

"Imaš ti cigaru?"

"Rafinerija"

VII. memorijal "Krešo Blažević"

Povezane stranice[uredi]