Dies Irae
Osnivanje1994.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/oviheavy metal
Djelatno razdoblje1994. - 1999.
Repertoarautorski rad
Originalna postava
Thomas Stipić, Tomislav Štimac - Toco, Alen Derkač, Saša Napijalo
Najpoznatija postava
Dubravko Laco
Alen Derkač
Berislav Štimac - Beco
Thomas Stipić
Tomislav Štimac
Bivši članovi
Saša Napijalo

Dies Irae brodski je heavy metal sastav osnovan 1994. godine.

Povijest sastava[uredi]

Koncem 1994. godine raspada se sastav Sauron i, povratkom u Slavonski Brod, bivši članovi posljednje poznate, zagrebačke postave navedenog sastava, Thomas Stipić i Tomislav Štimac - Toco odlučuju osnovati novi sastav. U projekt ulaze također nekadašnji član Saurona, Alen Derkač i mladi gitarist sastava Djeca s groblja, Saša Napijalo.

Sastav čitavu godinu dana ne uspijeva naći pjevača, tek krajem 1995. u Dies Irae konačno ulazi Dubravko Laco i preuzima vokalne dužnosti.

Nedugo zatim na mjesto gitarista umjesto Saše Napijala dolazi Berislav Štimac - Beco i sastav tada dobiva prepoznatljiv zvuk i glazbeni izričaj, koji se može okarakterizirati kao heavy metal sa elementima progresive.

Dies Irae prvi put na brodsku rock scenu izlazi svirkom za maturante na Klasijama 1996. godine. Na istom mjestu nastupaju i godinu dana kasnije, 1997., nakon čega započinju snimanje demo materijala u relativno lošim tehničkim uvjetima. Na demo materijalu nalazi se osam autorskih skladbi, sve skupa u trajanju od cca 60 minuta.

Na praznik rada 1998. godine sastav nastupa kao predgrupa Pips, Chips & Videoclipsima na svirci ispred kina Hrvatski dom, a 3. prosinca iste godine Dies Irae održava prvi (i posljednji) samostalni koncert u baru "Rupa", na kojem nailazi na odličan odaziv, kako publike, tako i kritike. Tijekom spomenute godine, sastav je dobio ponudu nastupiti u Ljubljani, što, nažalost, nikada nije realizirano, kao što su propali i pregovori o snimanju albuma u studiju Gabora Lengyela u Budimpešti.

Odlaskom pjevača Dubravka Lace iz Slavonskog Broda, u proljeće 1999. godine, nakon neuspješne potrage za zamjenom, sastav se konačno raspada.

Članovi sastava[uredi]

Bivši članovi

Video[uredi]

Dies Irae - "Solid As A Wall" - live on Mayday '98

Dies Irae - "Comes A Day" - live on Mayday '98

Izvor[uredi]