Dejan Orešković
Rodno imeDejan Orešković
Poznat/a i kaoKlo
Rođen/a24. ožujka 1970.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteZagreb
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik, producent
Instrumentgitara, bas gitara
Djelatno razdoblje1980-ih - danas
AngažmanCasablanca, Samba i Ti

Dejan Orešković brodski je glazbenik i producent rođen 1970. godine.

Životopis[uredi]

Dejan Orešković rođen je 24. ožujka 1970. godine u Slavonskom Brodu. Prvi dodir s glazbom imao je s tri godine kada su ga roditelji kao fanovi odveli na koncert Bijelog dugemta. Nakon toga na poklon dobiva akustičnu gitaru na kojoj uči i svladava prve akorde te ubrzo i prvu pjesmu "The House of the Rising Sun". Kasnije u osmom razredu počinje svirati u svom prvom bendu s kojima izvodi svari od Stonesa i sličnih rock bendova. Prvo je svirao ritam gitaru da bi kasnije prešao na bas, koji mu se u početku i nije baš svidio ali kasnije je zavolio taj instrument.

Slijedi niz nastupa po raznim brodskim bendovima, a krajem 1980-ih postaje članom jednog od najpopularnijih brodskih sastava Casablanca Band, koji je u to vrijeme potpisao ugovor s Jugotonom. U osamnaestoj godini snima svoju prvu vinilinu ploču. U Casablanci su zajedno s njim u to vrijeme svirali još i Damir Gašparlin - Košpa (vokal), Dražen Žalac - Žaky (solo gitara), Zoran Gligorić - Zoo (udaraljke, ritam gitara), Josip Andrić - Šipćo (klavijature) i Zoran Šimić - Šiško (bubnjevi).

Za vrijeme Domovinskog rata boravi u Münchenu gdje u disco baru "Dijamant" radi razne poslove kao što su konobarenje, sviranje i rad na razglasu. U to vrijeme brojni popularni bendovi s prostora bivše države gostuju u Dijamantu, a Dejan s njima ostvaruje kontakte. U Münchenu je zajedno s pokojnim Dinom Dvornikom snimio uživo CD "Live in Munich". U Zagreb se na poziv prijatelja Kneže vraća 1994., gdje se zapošljava u njegovoj promoterskoj firmi.

Na poziv svog dugogodišnjeg poznanika i sugrađanina Tonija Lovića dolazi na mjesto bas gitariste u sastav Hard Time u kojemu ostaje do 1997. godine. Iste godine odlazi na audiciju za sastav Divlje jagode te ju prolazi bez većih problema. U Jagodama ostaje do 2005. godine i u tom vremenu snove o slavi zamjenjuje sa stvarnošću, a to je upornost, rad i strpljenje.

Od samog početka svog boravka u Zagrebu radi kao producent ili koproducent sa sastavima i izvođačima kao što su Meritas, Divlje jagode, Hard Time, Vanna, Massimo, E.N.I. i mnogi drugi. Jedni izvjesno vrijeme svira s Massimom, a s njim također i danas usko surađuje na mnogim projektima kao što je "Metal Guru" te na njegovim solo projektima.

Krajem 2000-ih preko "brodske veze", Tonija i Pave Kempfa postaje članom Zabranjenog pušenja.

Izvor[uredi]