Decameron
Decameron, 1995.
Decameron, 1995.
Osnivanje1988.
MjestoSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1988. - 1998.
Repertoarautorske pjesme, strani repertoar
Originalna postava
Boris Vujić, Krešimir Rac, Ivan Blagović, Davor Hatar -Mungo, Tomislav Vujić
Članovi
Boris Vujić
Krešimir Celner
Tomislav Grabarević
Berislav Jerković
Krešimir Rac
Dubravko Đuričić
Bivši članovi
Vidi popis

Decameron je brodski sastav osnovan 1988. godine.

Prva postava banda bila je u obliku; Boris Vujić (vokal), Krešimir Rac (ritam), Ivan Blagović (bas i autor imena banda), Davor Hatar -Mungo (bubnjevi) i Tomislav Vujić (solo). Ubrzo im se pridružuje Dinko Zorić - Škembo na nagovor Vujića. Problemi nastaju zbog potrebe dvojice članova da budu vođe ili frontman sastava. Da ne bi došlo do sukoba Škembo se povlači i odlazi iz sastava.

Povijest sastava[uredi]

Decameron započinje svoju karijeru u caffe baru "Sebastijan" 1988. godine. Kratko nakon osnivanja dolazi do polarizacije članova jer se ne uspijevaju dogovoriti oko glazbenog pravca sastava. Davor, Tomislav i Krešimir preferiraju hard rock dok Boris i Ivan naginju bluesu. Sastav se razilazi i ujedno modelizira u novi kojeg čine slijedeći članovi; Dimitrije Mijačević - Mito umjesto Tomislava, a Bubalo umjesto Davora (Munga). Davor se ne povlači samo iz sastava već se pozdravlja i s najomiljenim instrumentom - bubnjevima na veliko iznenađenje članova.

Nova ekipa nastavlja s djelovanjem sve do Domovinskog rata, a nadolazeća ratna zbivanja 1990. i 1991. i sve veće nacionalne napetosti iz benda udaljuju Mitu i Bubala, koji su nove sastave našli izvan granica Hrvatske. Za to vrijeme Decameron uvježbava 30-ak pjesama koje će kasnije izvoditi potpuno druga postava. Ivan Blagović ubrzo odlazi iz sastava dok Boris, Tomislav i Krešimir snimaju u studiju "Pokabel", svoje prve autorske snimke; "Umorni putnik", "Zrak" i "Rain". U međuvremenu sastavu se pridružuje Tomislav Grabarević i dolazi do čvrste konstrukcije Decamerona; Krešimir Rac, Boris Vujić i Tomislav Grabarević uz bubnjara Krešimira Celnera kojeg se (iako nije bio prvi bubnjar) smatra originalnim bubnjarem Decamerona.

Glazbena kretanja i izmjena članova kroz desetljeće[uredi]

Nakon izvjesnog vremena postaje jasno kako je bez klavijatura sastav znatno ograničen u širini glazbenog izričaja, iz tog razloga pristupa im Trpimir Jerković koji ubrzo odlazi svirati s Gibonnijem a umjesto njega dolazi Trpimirov mlađi brat Berislav koji u sastavu svira u njegovo "zlatno doba", jednako kvalitetno kao i poslije Krešimir Štimac - Kićo. Kićo je ostao do danas omiljeni klavijaturist sastava. Krešimir Rac, ritam gitarista i autor pjesama, nastojao je biti vođa, uz Borisa Vujića (vođa u sjeni) budući je kao vokal bio u mogućnosti birati repertoar. Posebna priča bila je oko solo gitarista. Kako je sastav stremio najtežim glazbenim zadacima, uvijek se tražio solo gitarist koji može odsvirati svako solo, iz tog razloga su u Decameronu s različitim vijekom trajanja svirali Tomislav Vujić, Dubravko Đuričić, Saša Napijalo, Tomislav Luketić, Alen Derkač, Alen Bašić, Dinko Zorić i Dimitrije Mijačević - Mito. No bez sumnje, originalni solo gitarist Decamerona oduvijek je bio Dubravko Đuričić.

To je bila postava koja je Soulfingerse (Decameron im je bio predgrupa u Oriovcu 31.07.1995.) izbezumila svirkom, a potom i originalnom izvedbom njihovog covera The Beatlesa "Drive my car" s originalnim back vokalima. Odlazeći iza bine kako bi se uredili za nastup, a nakon što su prethodno Decameron dočekali s podcjenjivanjem, oduševljeno su im pljeskali. Te iste večeri Soulfingersi se dogovaraju s Decameronom točnije bubnjarem Krešimirom Celner da im budu predgrupa na svim nastupima. Po povratku u Slavonski Brod, svi su članovi sastava dobili pozive za "Oluju". Nakon povratka snovi se polako raspršuju. Dolazi još jedan božićni session u "Alfi" s novim članom na klavijaturama Stjepanom Šarićem (koji kasnije odlazi svirati s grupom "Film", a poslije i Severinom). Sastav bilježi još jednu izuzetno dobru svirku gdje nastupaju kao predgrupa Gibonniju u brodskoj Gimnaziji. Repertoar je bio; "I want it all" od Queena, "Hey, Jude" od Beatlesa, te jedna autorska pjesma, "Lonely". Na drugom refrenu "Lonely" već je više od pola dvorane (ženski dio) pjevalo refren. Gibo se sa svima rukovao, a njegov "bravo" je zvučao više od puke kurtoazije. Solo je svirao Alen Derkač, a bubanj Bogdan Jakub Tubić - Bobo. Ipak najdraža svirka koju je sastav bilježio bila je u kavani "Korzo" (današnji "Lotos") na večeri "Beatlesa". Dvije večeri zaredom kavana je bila puna gostiju, kao i haustor kavane iz kojeg se izvođači nisu mogli vidjeti, ali su se mogli čuti. Krešimir Špicer, Boris i Bobo otpjevali su nevjerojatan "Nowhere man". Zvonimir Ćosić - Ćosa otpjevao je "Twist & Shout", Dinko Zorić -Škembo na solo gitari "Let it be" da bi sve kulminiralo (svi su pjevali) s pjesmom "Hey, Jude".

Još jedna svirka ostaje duboko u sjećanju a održana je na Klasijama pred 5.000 ljudi. Bilo je to u ljetu 1995. na svirci za maturante. Svirali su Cult, Foreignere, Black Crowesa i Gibonnija. Pomogla je i činjenica da su ljudi izašli iz podruma nakon granatiranja željni zbivanja. Bilo je još svirki Decamerona na Klasijama u režiji Toma de Golla, ali u sastavu sa Sašom Napijalom i Alenom Bašićem - Balkijem (solo) i Vedranom Erorom (vokalom).

Originalni Decameron razišao se u ožujku 1997.. Nakon nekog vremena Decameron se ponovo okuplja u postavi;Dalibor Golenić -Dado (vokal), Bogdan Jakub Tubić -Bobo (bubnjevi)Robert Lujić (bas), Krešimir Štimac (klavijature), Krešimir Rac (ritam) i Dubravko Đuričić (solo). Nova postava 1998. snima CD pod nazivom "Probudi me kad umrem" u studiju Alena Islamovića u Zagrebu, ali zbog nedorađenosti, CD nije našao svoju diskografsku kuću. Glazbeno putovanje rock sastava Decameron trajalo je od 1988. do 1998..

Članovi sastava[uredi]

Orginalna postava

Ostali članovi

Bubnjari
Basisti
Gitare (solo)
Klavijature
Vokali

Decameron - Krešimir Rac[uredi]

Decameron je osnovan 1988.g. u caffe baru „Sebastijan“ u prvobitnoj postavi Boris Vujić, Krešimir Rac - ritam gitara, Ivan Blagović -bas gitara (koji je tada smislio ime benda), Davor Hatar -Mungo -bubanj, Tomislav Vujić- solo-gitara. U trenutku slabosti Tomislava Vujića, Mungo je u bend pozvao "gitaristu s kojim ćemo odmah imati 50 pjesama". I došao je Dinko Zorić -Škembo koji se nakon odsvirane pjesme Beatlesa (i U2) "Helter Skelter" okrenuo prema meni i rekao neka se ostavim gitare i da to nije za mene, a Borisu je oduševljeno rekao: "Pa, čovječe, gdje si ti do sada bio". Škembo je bio prijetnja. Ne mogu biti dvojica vođa u bendu. Otišao je ne sjećam se kako. Ja sam ostao rikati na stijeni u sutonu.

—Krešimir Rac, 20. rujna 2010.

Izvor[uredi]