Daria Rac
Daria, 2013. godine.
Daria, 2013. godine.
Rodno imeDaria Tamara Rac
Poznat/a i kaoAdari
Rođen/a4. ožujka 1977.
Mjesto rođenjaLodz, Poljska
PrebivališteSlavonski Brod
Žanr/ovipop, rock, blues
Zanimanjeprof. glazbene kulture
Instrumentvokal, klavir, gitara
Djelatno razdoblje1999. - traje
AngažmanLennon, Double Face, Flert, Adari
Web-stranicaMySpace stranice

Daria Tamara Rac brodska je glazbenica rođena 1977. godine u Poljskoj.

Životopis[uredi]

Daria je rođena 4. ožujka 1977. godine u Lodzu u Poljskoj. Odrastajući u glazbenoj obitelji, gdje joj je majka bila glazbena profesorica, već od malih nogu imala je dodir s glazbom, a zajedno s bratom pohađala je i glazbenu školu u kojoj danas radi.Za vrijeme Domovinskog rata i povratka iz Poljske, gdje je boravila godinu dana, upoznaje Krešimira Raca (kasnije joj postaje suprug), frontmena brodskog rock sastava Decameron te se s njim i ostalim članovima banda počinje intenzivno družiti. Brat joj ubrzo upada u band na mjesto bubnjara. Dolazeći na njihove probe, Daria ponekad otpjeva koji back vokal ili čitavu pjesmu te time čini svoje prve korake u rock glazbi.

Nakon što je Decameron 1998. godine prestao djelovati, Daria i Krešo zajedno s Zlatkom Čošićem osnivaju unplugged sastav Lennon. Repertoar se uglavnom sastojao od ženskog pop rocka ali bilo je i nekoliko autorskih pjesama. Sastav otprilike dvije godine djeluje u toj postavi kao akustični band (jedno vrijeme umjesto Zlatka akustičnu gitaru svirao je Saša Napijalo), a poslije jednog nastupa u Pubu S'Oliver donose odluku da naprave promjenu i prelaze u električare. U sastav dovode Tomislava Grabarevića na mjesto bas gitariste te na mjesto bubnjara Budimira Štivičića. Sastav uz nekoliko promjena u postavi (Boris Tomakić na bubnju ) djeluje oko tri godine.

Jedno vrijeme Daria i Krešo nastupaju kao duo pod nazivom Duble Face, a istovremeno Daria često ima i solo nastupe. Vrlo kratko vrijeme okuplja se ekipa pod nazivom Ironic (gitare Dinko Zorić i Krešimir Rac, bas Filip Križan, bubanj Siniša Vasilić i vokal Daria), koja se nakon jedne gaže u Derbyu i razilazi.

Godine 2007. nakon završetka jednog Krešinog projekta (Bijela kava na kojem Daria pjeva prateće vokale), okupljaju ekipu te počinju djelovati pod nazivom Flert. U postavi su Dubravko Đuričić na gitari, koji u sastavu ostaje vrlo kratko i na njegovo mjesto ubrzo dolazi Robert Lujić, Toša Grabarević na basu, Ivica Čabraja na bubnjevima te Krešo na gitari i Daria na vokalu. U tom sastav djeluju do Ivičinog odlaska u Zagreb na specijalizaciju kada ga na bubnju mijenja Tihomir Šunjić, a iz sastava ubrzo odlazi i Robert Lujić. Band traje dok ima interesa publike, a nakon što trebaju preći na komercijalu razilaze se.

U međuvremenu (2010. godine), Daria u suradnji sa Dejanom Oreškovićem snima neke autorske stvari ( Woe betide you , Place for me pod izvođačkim nazivom Adari). Iste godine slijedi suradnja s članovima sastava Stage (Ivor Ivić, Matija Obradović, Tihomir Šunjić, Miroslav Županić), no sve se završava uglavnom na probama i nekolicinom nastupa pod različitim imenima (Noise party, Sex on fire, po istoimenoj pjesmi Kings of Leona koja im je konstantno zadavala muke na uvodu, Adari naime u godinu dana proba i nekolicine gaža ekipa se nije uspjela usuglasiti sa konačnim imenom).

U listopadu 2011. godine zajedno s Krešom otvara Rock školu (gdje vodi radionicu pjevanja i klavijatura), koju nažalost zbog slabog interesa zatvaraju sljedeće godine u mjesecu studenom. Nakon zatvaranja škole s vremena na vrijeme u suradnji sa Matijom Obradovićem i Zlatkom Čošićem snima neke autorske uradke.

Godine 2013. mijenja dosadašnji stil i više se okreće nekom retro-pop-blues stilu gdje sa Tin Džaferovićem i Zlatkom Čošićem i Goranom Stajićem radi na novom autorskom materijalu. Trenutno je za snimljenu pjesmu "Hurry up" u pripremi i snimanje spota.

Svoj prvi službeni video premijerno prikazuje 20. veljače 2014. godine u caffe baru Rupa, a sutradan i na društvenim mrežama. Video za pjesmu "Hurry Up" snimali su i montirali Slaven Saražin, Bruno Čuljak i Danijel Soldo.

Video[uredi]

"Hurry Up" - uživo izvedba

"Hurry Up" - službeni video

Izvor[uredi]

  • Daria Rac