Damir Kerdić
Damir Kerdić, rujan 1979. godine.
Damir Kerdić, rujan 1979. godine.
Rodno imeDamir Kerdić
Rođen/a25. rujna 1958.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovišansone, akustična glazba, rock, folk rock, progresivni rock
Zanimanjeglazbenik, skladatelj, tekstopisac
Instrumentvokal, gitara
Djelatno razdoblje1975. - danas
AngažmanDevetnaest djevojaka, Band

Damir Kerdić brodski je glazbenik, skladatelj i pjesnik, rođen 1958. godine.

Životopis[uredi]

Damir Kerdić rođen je u Slavonskom Brodu dana 25. rujna 1958. godine u umjetničkoj i glazbenoj obitelji (otac Nikola bio je 50-tih godina poznati brodski šansonjer, a djed Nikola glazbenik koji je sa svojim sastavom svirao na svim brodskim manifestacijama 30-tih godina, te je kao prijatelj Ivane Brlić-Mažuranić organizirao poznate godišnje balove obitelji Brlić).

U Slavonskom Brodu završio je osnovnu i srednju školu – gimnaziju, te potom Pravni fakultet u Osijeku, tako da je do svog umirovljenja 2007. godine obavljao odvjetničku djelatnost u vlastitom odvjetničkom uredu.

Glazbom se počeo baviti 1975. godine kada nastupa na recitalu brodskih amatera održanom u hotelu "Park" sa nekoliko vlastitih skladbi prateći se uz akustičnu gitaru. Tijekom 1976. i 1977. godine nastupa na raznim brodskim kulturnim i školskim priredbama i manifestacijama sa vlastitim skladbama, a u nekoliko navrata pojavljuje se kao gost sastava Gorak med na njihovim poznatim ljetnim koncertima na otvorenom. Krajem 1977. godine kratko surađuje sa Mariom Penzar – Motkom (klavir) i Božom Cindrićem (saksofon) u triu progresivne glazbene orijentacije, da bi se početkom 1978. godine zajedno s Motkom pridružio sastavu Band u namjeri da skladaju rock operu.

Ubrzo napušta sastav Band, te formira svoj vlastiti sastav Coyote & Company, u kojem pjeva i svira akustičnu gitaru, a pored njega sastav čine Miljenko Bogdanović – Miki (gitara), Predrag Bobić – Bleka (bas gitara) i Tomislav Brezičević – Toco (bubnjevi), te nastupaju na 2. Festivalu brodskih rock skupina, izvevši njegovu vlastitu skladbu u trajanju od 15-tak minuta, a pod utjecajem engleskog rock sastava Van Der Graaf Generator.

Godine 1979. osniva akustični trio sa Dubravkom Špoljarom – Špoljom i Krešimirom Gavranon, te nastupaju na 1. Festivalu akustične glazbe i šansone sa njegovim skladbama, a u rujnu iste godine ponovno se nakratko pridružuje sastavu Band na oproštajnom koncertu sastava u hotelu "Park", gdje su izvedene i dvije njegove skladbe posebno napisane za tu prigodu. Krajem 1979. godine osniva sastav Devetnaest djevojaka. Sastav je dobio ime po jugoslavenskom igranom filmu iz 1971. godine pod nazivom „Devetnaest djevojaka i mornar“. Mornar iz naziva je izbačen, a „devetnaest djevojaka“ trebalo je privući publiku. Sastav napušta krajem 1980. godine.

Nastupa na 5. Festivalu brodskih rock skupina 1981. godine na nagovor Krunoslava Martinca, tada umjetničkog voditelja festivala. Ideja je bila da se iz redova prijavljenih rock sastava već kad festival započne regrutira sastav u kojem bi svaki glazbenik improvizirao na svom instrumentu, ali se dogodilo da su na scenu istupili samo Damir Kerdić sa bas gitarom i Zoran Tomac kao bubnjar i u toj kombinaciji istutnjali jednu skladbu u kojoj je bilo i pjevanja (mjesecima kasnije iste godine u Beogradu se pojavio sastav Disciplina kičme kojeg su činili samo basist i bubnjar, a koji djeluje i danas).

U proljeće 1982. godine osniva sastav Dvadeseto stoljeće, u kojem nastupa kao pjevač, a koji još čine suosnivač Miljenko Bogdanović – Miki (gitara), Krunoslav Martinac (bas gitara) i Rajko Svilar (bubnjevi). Dan prije održavanja 6. Festivala brodskih rock skupina sastav napušta Rajko Svilar, te iz Zagreba dolazi u pomoć Tomislav Brezičević – Toco. Na festivalu izvode tri vlastite skladbe na tragu zvuka engleskog sastava King Crimson, a koje potpisuju Miki i Damir.

Damir Kerdić svoj zadnji nastup kao glazbenik imao je 29. studenog 1982. godine u Omladinskom klubu u Slavonskom Brodu u rock sastavu koji nije imao naziv i koji je tom prilikom odsvirao pet pjesama covere engleskih rock hitova 70-tih. Ta bezimena skupina nastupila je u sastavu Damir Kerdić (vokal), Miljenko Bogdanović – Miki (gitara), Nenad Horvat – Rafo (gitara), Predrag Bobić – Bleka (bas) i Ivica Zirdum – Zic (bubnjevi). Godine 1983. sa Daliborom Šišmanović – Šimagom piše dramu Od tada šute pijetlovi, koja je premijerno odigrana u gimnaziji iste godine. Do kraja osamdesetih i tijekom devedesetih piše poeziju i pjesme za djecu, koje počinje redovno objavljivati u tjedniku „Brodski list“, a što rezultira objavljivanjem ilustrirane zbirke pjesama za djecu pod nazivom Slon pod balkonom 2002. godine.

Slike[uredi]

Izvor[uredi]

  • Damir Kerdić