Damir Butković
Damir Butković
Damir Butković
Rodno imeDamir Butković
Poznat/a i kaoBuda
Rođen/a25. travnja 1972.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop rock, tamburaška glazba, narodna glazba
Instrumentbas gitara, berde, vokal
Djelatno razdoblje1985. - traje
Producentska kućaMAK, Croatia Records
AngažmanNepostojeća nota, XIII. Apostol

Damir Buda Butković brodski je glazbenik, tekstopisac i aranžer rođen 1972. godine.

Osim što je svojevremeno kao basist bio član i svirao s brojnim brodskim rock sastavima, najveću popularnost postiže kao berdaš tamburaškog sastava Berde Band. Bio je član i osnivač brodske rock skupine XIII. Apostol s kojom je 1990. godine objavio album Miris prašine.

Dobitnik je nagrade "Status" koju mu je 2005. godine uručila Hrvatska glazbena unija za najistaknutijeg glazbenika instrumentalistu u 2004. godini, u kategoriji narodne glazbe.

Životopis[uredi]

Damir Butković rođen je 25. travnja 1972. godine u Slavonskom Brodu. Za vrijeme školovanja upoznaje Tomislava Luketića - Luxa s kojim ubrzo postaje dobar prijatelj te se intenzivno počinju družiti. Istovremeno obojica pohađaju i glazbenu školu, a sredinom osamdesetih osnivaju svoj prvi rock sastav naziva Nepostojeća nota. U samom početku Buda je u sastavu svirao ritam gitaru, na solu je bio Lux, Davor Sečić - Sečo na bas i Robert Wachtler na bubnjevima. Sastav prvu svirku ima u dvorištu osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", a nakon toga slijedi nastup u Omladinskom klubu. Ubrzo se razilaze, a dolaskom u srednju školu, Buda i Lux, osnivaju sastav XIII. Apostol.

Sastavu se priključuju braća Štimac, Krešimir na klavijaturama i Tomislav na bubnjevima, a nakon nekoliko proba, kao ritam gitarist u sastav dolazi Branko Matić - Brana. Sastav, pod utjecajem rocka i hard rocka, od samoga početka radi na svojim autorskim pjesmama, a 1990. godine za izdavačku kuću MAK iz Gradišta, objavljuju materijal pod nazivom Miris prašine. Nedugo nakon toga sastav se razilazi. U tom vremenu XIII. Apostol svirao je na svim većim glazbenim događanjima u gradu i okolici a neka od njih su Dan mladosti na korzu, Rock maratoni na BSK-ovm stadionu (danas Marsonija), Pop rock fantazije na Klasijama, razne gitarijade te samostalni koncerti u Domu "Đuka Matanić" (danas "Josip Juraj Strossmayer").

Nakon raspada XIII. Apostola i završetka Domovinskog rata, Buda se počinje baviti isključivo tamburaškom glazbom gdje s Berde Bandom ostvaruje veliku popularnost u zemlji i izvan nje. Također, osim što svira u Bede Bandu, istovremeno vodi još i Brodski tamburaški orkestar te školu tambure.

Izvor[uredi]

  • Damir Butković (snimljeni materijal za potrebe SBRock vremeplova)