Cvjetko Arbanas
Uživo izvedba u S'Oliveru 19. ožujka 2010.
Uživo izvedba u S'Oliveru 19. ožujka 2010.
Poznat/a i kaoCvele
Rođen/a15. studenog 1961.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock, pop
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, vokal
Djelatno razdoblje1977.-danas
AngažmanPatkovo magično kazalište, Pop express, Megapolis, Panorama, ‎Čaj od lipe, SG Band, Krah, Pelegrino, Brodsky Blues Band

Cvjetko "Cvele" Arbanas (15. studenog 1961.) brodski je glazbenik i autor pjesama.

Glazbom se počeo baviti tijekom 1970-ih godina. Kratko je bio član sastava Animatori, a u jesen 1985. godine u Glazbenoj školi "Ivan pl. Zajc" počinje raditi kao učitelj gitare gdje ostaje sve do početka Domovinskog rata kada se kao dragovoljac uključuje u obranu zemlje. Danas svira u sastavu Brodsky Blues Band kojeg je zajedno s ostalim članovima osnovao 2006. godine.

Životopis

1970-te

Cvele je 1961. godine rođen u Slavonskom Brodu gdje se školovao i počeo sa svojim prvim glazbenim koracima. Sa 16 godina kao gitarist i pjevač te autor pjesama zajedno s Marinom Gradić (orgulje, vokal), Draganom Madunom (gitara, autor pjesama) i Danielom Petrak (klavir, blok-flauta) osniva sastav Patkovo magično kazalište. Sastav osim što je izvodio tuđe pjesme također je stvarao i svoje, gdje su se kao autori posebno istakli Cvele i Maduna. Već iste godine zajedno s Draganom Madunom i Marinom Gradić osniva sastav Spektar u kojem su još i Ivica Ivanković (bas gitara, vokal) i Miljenko Bošnjak (bubnjevi), kojeg nakon odlaska na odsluženje vojnoga roka (JNA) zamjenjuje Božo Mrvelj. Sastav djeluje do 1979. godine kada se razilaze.

U jesen 1979. godine postaje članom autorskog sastava Pop express u kojem je već kao basist od ljeta svirao Dragan Maduna. Osim Cveleta (gitara, vokal) i Dragana u sastavu su još svirali braća Tomac Boris (gitara, vokal, autor pjesama) i Zoran (bubnjevi, autor pjesama) te Tomislav Biondić (gitara, vokal).

1980-te

Godine 1980. suosnivač je sastava Megapolis. Sastav su činili članovi; Cvele (gitara, vokal), Stjepan "Štef" Kolač (gitara, vokal, autor pjesama), Bego Šehrić (bas gitara, prvi vokal) i Miljenko Bošnjak (bubnjevi). Megapolis je bio autorski sastav gdje se kao tekstopisac izdvojio Stjepan Kolač. Sastav je u studiju kod Truloga snimio jedan singl koji nikada nije objavljen. Godine 1981. sviraju na gitarijadi u Bilju gdje osvajaju prvo mjesto (kao nagradu za osvojeno mjesto dobili su punu kutiju proizvoda PIK-a Belje :)). Iste godine sastav prestaje s djelovanjem.

Cvele 1982. godine dolazi u sastav Panorama u kojemu već sviraju Kolač (gitara, autor), Maduna (bas gitara) i Ivica Zirdum (bubnjevi). U dvorani "Đuro Salaj" (danas KD IBM) kao predizvođači sviraju beogradskoj skupini Idoli ('82.), a na gitarijadi u Županji osvajaju drugo mjesto, odmah iza sastava Dorian Gray. Istovremeno, Cvele, Maduna, Željko Pavić (akustična gitara), Nenad Babler (akustična gitara, vokal), Vesna Böhm (vokal) i Ljerka Đaković (harmonika), osnivaju autorski bend Čaj od lipe. Sastav je nekoliko puta nastupio po raznim gitarijadama, a između ostalih i na gitarijadi na Klasijama. Krajem 1982. i početkom 1983. godine sa Zoranom Vlascem na bubnjevima i Ivicom Kaukom na orguljama, svira i pjeva u sastavu SG Band. Nakon toga 1983. godine svira u sastavu Krah u kojemu su osim njega još i Zorko Predmerski (bas gitara, prvi vokal), Ivica Kauk (orgulje) i Rajko Svilar kojeg nakon što ode u Rijeku na likovnu akademiju zamjenjuje Miljenko Bošnjak.

Godine 1984. odlazi u Dubrovnik i ukrcava se na brod "Ambasador" na kojemu šest i pol mjeseci svira s brodskim bendom. Osim Cveleta na gitari i vokalu u bendu su još svirali Bego Šehić (bas gitara, vokal), Miljenko Bošnjak (bubnjevi) i Darko Ostroški, orguljaš iz Doboja. Po povratku kući svira po brodskim restoranima zajedno s Šehićem, Bošnjakom, Dragom Barićem (harmonika) te Maricom Stanić kao pjevačicom.

S Krešom Blaževićem upoznaje se 1985. godine kada odlazi na dosluženje vojnoga roka u Ilirsku Bistricu u Sloveniju. Po povratku postaje članom skupine Animatori te snimaju album u studiju kod Krunoslava Seletkovića. Album je kao demo snimak objavljen tek 1998. godine pod nazivom K.B. & Footballers. U Animatorima su tada bili Krešo Blažević (vokal, gitara, autor), Tomislav Brezičević (bubnjevi), Kruno Seletković (klavijature), Kruno Martinac (bas gitara) i Cvele (gitara, vokal). U jesen 1985. godine zapošljava se u Osnovnoj glazbenoj školi "Ivan pl. Zajc", gdje počinje raditi kao učitelj gitare. Novi posao sprečava ga da kao stalni član Animatora ode u Zagreb i tamo nastavi svoju glazbenu karijeru. U glazbenoj školi ostaje sve do 1991. godine kada se kao dragovoljac uključuje u Domovinski rat.

Kao suvlasnik zajedno za Krunoslavom Seletkovićem 1986. godine radi u studiju. U to vrijeme često su surađivali s Šimom Jovanovcem, a studio su zatvorili u ljeto iste godine jer je Kruno odselio u Mali Lošinj. Početkom '86. usporedno radi u studiju, glazbenoj školi i svira narodnjake s braćom Kojić. Narodnjački bend tada su činili Slobodan (harmonika) i Slavko Kojić (bas gitara), Nusret (vokal), pa nakon njega na vokalu se mijenjaju Ilija Purić, Ivo Dujmić i Sead "Sejo" Halilović i Božo Mrvelj (bubnjevi). Sastav je svirao po brodskim restoranima i romskim svatovima po Italiji.

Godine 1988. zajedno s Borisom Ružojčićem odlazi u Banja Luku gdje pohađa srednju glazbenu školu za gitaru kod profesora Marinka Opalića.

1990-te

Početkom Domovinskog rata napušta posao u glazbenoj školi te se kao dragovoljac uključuje u 108. brigadu gdje ostaje do demobilizacije. Za vrijeme rata nekoliko je puta humanitarno svirao za postrojbe, a s njim su još nastupili i Mirko Sečić (orgulje), Zlatko Burić (gitara, vokal), Damir "Frajko" Kovačević (bas gitara) i Zdravko "Ata" Fostač. Nakon demobilizacije 1993. godine počinje svirati u Krijan Bandu u kojemu ostaje sve do danas. Sastav čine Nikica Krijan, njegovi sinovi Darko i Krešo, Osman Hamzić (umro 2004.), Ante Šarić (vokal) i Cvele.

2000-te

Godine 2006. s Željkom Pavićem (akustična gitara), Nenadom Bablerom (akustična gitara, vokal), Draganom Madunom (bas gitara), Miroslavom "Charliem" Rugleom (bubnjevi) i Igorom Gregurićem (klavijature) osniva sastav Pelegrino. Sastav je osnovan isključivo s namjerom kako bi se snimile stare autorske pjesme iz školskih dana. Autori pjesama su Željko, Nenad, Dragan i Cvele. Iste godine kod Grege u studiju snimaju singl "Suton".

Kao suosnivač također 2006. godine zajedno s Vedranom Briškiem (vokal), Charliem (bubnjevi), Madunom (bas gitara) i Gregom (Hamond orgulje) osniva sastav Brodsky Blues Band u kojemu svira i danas. Kao gosti s Bandom sviraju još i Denis Čugura (vokal), Stjepan Holbik (vokal), Zlatko Burić (gitara, vokal) i Boris Ružojčić (gitara, vokal).

Video

"I've Seen Enough" (cover)

"Black Hearted Woman" (cover)

Izvor

  • Cvele