Brodski rock vremeplov
Plakat Brodskog rock vremeplova (1986.).jpg
Mjesto Klasije
Organizator(i) Duško Svilar, Radio Brod
Datum održavanja 1986.
Žanr rock

Brodski rock vremeplov 1964.-1986. glazbeni je događaj koji se 1986. godine održao u dvorani stadiona Klasije.
Nastupili su brodski rock sastavi koji su tijekom 1960-ih i 1970-ih godina djelovali u Brodu i okolici, a neki od njih su Hidrogeni, Kristali, Marsoni, Idoli, Duxi i Wemovci.

O Koncertu[uredi]

Koncertu prisustvuju brodski sastavi šezdesetih i sedamdesetih godina. Program je u prepunoj dvorani Klasije vodio Duško Svilar dok je glazbeni tehničar bio Miljenko Bogdanović - Miki. Cijeli koncert video kamerama snimali su Srećko Kavka, Ivan Crnković i Stjepan Bilić.

Prvi su nastupili Marsoni u sastavu: Zdenko Rajić (vokal, gitara ), Antun Šarić (vokal, gitara), Drago Križanović (bas gitara), Tvrtko Exle - Trle (klavijature) i Hrvoje Mihić - Miha, zamjena za Josipa Jagara (bubnjevi).

Sljedeći sastav bili su Duxi, koji su izašli u originalnoj postavi Vesna Pezelj (vokal), Lavoslav Špicer (solo gitara), Josip Matić (bubnjevi), Zlatko Šofić (bubnjevi) i Josip Opačak (bas gitara). Odmah nakon njih nastupili su Duxi II u postavi Berislav Miškiv (solo gitara), Miroslav Mahovlić (vokal, ritam gitara), Josip Opačak (bas gitara) i Josip Matić (bubnjevi). Slijedi sastav koji je na brodskoj glazbenoj sceni kratko trajao, a zvali su se Bijele sjene. Postava u kojoj su nastupili bila je; Mirko Sečić (vokal, klavijature), Dubravko Šef (prateći vokal, solo gitara), Josip Opačak (bas gitara) i Josip Jagar (bubnjevi). Nakon njih na binu su izašli Idoli, a Dule ih je, po njihovim riječima, najavio kao "...jedini i najbolji plavopoljski bend...". Sastav je izveo nekoliko poznatih pop rock hitova od kojih su neki "Massachusetts" od Bee Geesa i "San Francisco" od Scotta McKenziea.

Nakon Duletovih šaljivih riječi kako bi Rock maraton trebao postati tradicionalan svakih 20 godina, na scenu je izašao jedan od najpopularnijih brodski sastava šezdesetih godina The Eggs. Iašli su u originalnoj postavi koju su činili; Vesna Pezelj (vokal), Blanka Vogrinec (vokal), Lavoslav Špicer (solo gitara), Željko Brezičević (vokal, gitara), Duško Svilar (bas gitara), Rajko Svilar (bubnjevi, prateći vokal) te Krunoslav Seletković na klavijaturama i Dubravko Šef kao prateći vokal. Nakon nekoliko pjesama na klavijaturama umjesto Brune pridružio im se Mirko Sečić te zajedno s njima izveo pjesmu "House of the Rising Sun" od američkog sastava The Animals. Nakon toga Lavoslava Špicera na solo gitari zamjenjuje Dubravko Šef, a na klavijature ponovno dolazi Krunoslav Seletković te izvode "Child in Time" od britanskog rock sastava Deep Purple. Na kraju je još nastupila i četvrta postava Eggsa u sastavu Krunoslav Seletković, Dubravko Šef, Josip Opačak i Rajko Svilar. Ova postava Eggs-a djelovala je u radničkom domu od rujna 1969. a zadnje "ćage" su odsvirane tijekom srpnja 1970. godine na otvorenom terenu stadiona Klasije. U bogatom repertoaru od oko 200 svjetskih naslovnica grupa je imala oko 15-stak autorskih radova nastalih u tom periodu od kojih je najpoznatija "Jesen".

Slijedi sastav Wem koji se prikazao u dvije postave. U prvoj su nastupili Branko Dužanec (gitara, vokal), Zlatko Burić (vokal, gitara), Željko Zich (bas gitara) i Hrvoje Mihić (bubnjevi). U drugoj postavi došlo je do zamjene bubnjara, a na vokal i klavijature je došao Mirko Sečić. Poslije Wema na scenu se popeo jedan od mlađih bendova u ono vrijeme, Moira. Nastupili su u svojoj originalnoj postavi Zlatko Burić (vokal, gitara), Antun Matošević - Kiki, (bas gitara, vokal) i Miroslav Rugle - Charlie (bubnjevi). Sljedeći sastav bio je GRUPA BUM!, koja je također nastupila u dvije postave. Prvu su činili; Dubravko Šef (vokal, solo gitara), Zdenko Kristić (bas gitara), Dragutin Barić (klavijature, vokal), Hrvoje Mihić (bubnjevi) i Miroslav Rugle (bongosi), dok su u drugoj nastupili Paja Burić na gitari i Rajko Svilar na bubnjevima. Slična postava, kao zadnja te večeri, ostaje na sceni pod nazivom Gorak med, Paja, Šef, Rajko i na bas gitari Kruno Martinac.

Na kraju su se svi sudionici popeli na binu i zajedno odsvirali nekoliko klasičnih rock and roll tema.

Slavonski Brod, 1964. - 1986., Brodski rock vremeplov

—Duško Svilar, Radio Brod, 1986.

Slike[uredi]

Prepuna dvorana Klasija.
Zajednička fotografija.