Biseri
Osnivanje1964.
MjestoStupnički Kuti
Žanr/ovizabavni, pop rock
Djelatno razdoblje1964. - 1967.
Repertoarzabavna glazba
Originalna postava
Antun Stvorić, Valentin Golembiovski - Učo, Marko Vuković
Ostali članovi
Mija Crnac
Mija Jozić - Plavi

Biseri su zabavni pop rock sastav osnovan 1964. godine u Stupničkim Kutima.

Povijest sastava[uredi]

Sastav su 1964. godine osnovali Antun Stvorić, Valentin Golembiovski - Učo i Marko Vuković. Nakon nekog vremena u sastav dolaze Mija Crnac (Babe Lize) iz Bebrine i Mija Jozić - Plavi. Sastav festivalske pjesme uglavnom svira po seoskim zabavama, a na prvoj brodskoj gitarijadi 1965. godine u tadašnjem kinu Jadran (danas Hrvatski dom), izvode instrumental "Apache" sastava Shadows.

Sastav prestaje djelovati 1966. godine kada se Mija Crnac i Mija Jozić odlaze profesionalno baviti glazbom, a ostali članovi na odsluženje vojnoga roka.

Bisere Siniša Škarica spominje u svojoj knjizi "Kada je rock bio mlad", kao jedan od sastav koji je spletom okolnosti ostao bez svog snimljenog materijala.

Na kraju moram upozoriti: Hana nagila, čest hebrejski motiv električarskih obrada, koju su Svetniki početkom šezdesetih snimili za RTV Ljubljanu, nije našla put do ove kolekcije. Karel Novak - njihov solo gitarist, nama poznat kao Čarli iz Generalsa, Timea, Semptembra, Bumeranga...cijenjeni slovenski basist, ostao je bez svog prvog glazbenog koraka. Moguće je da se isto dogodilo s nekim snimkama vrbaskih Similorsa ili čačanskih Belih višnji, Pauka iz Bitole, Vlaznimija iz Prištine, Entuzijasta iz Podgorice, Orfeja iz Subotice Bisera iz Slavonskog Broda, gospićkih Bisera (Biseri su bili vrlo često ime!) i mostarskih Che Gevara i Integrala te opuzenskih Plavih dijamanata...

—Siniša Škarica, "Kada je rock bio mlad", str. 34, ISBN: 953-201-517-5, Biblioteka Posebno izdanje, Zagreb, 2005.

Članovi sastava[uredi]

Originalna postava
Ostali članovi

Izvor[uredi]

  • Državni arhiv (Posavska Hrvatska)