Band je brodski rock sastav progresivnog glazbenog usmjerenja osnovan 1977. godine.

Povijest sastava[uredi]

U samom početku sastav se zvao 'Joint the Band' što se nije svidjelo tadašnjoj miliciji pa su ga skratili samo u 'Band'. U brdu u vikendici Vladimira Biondića – Pije, Zdravko Jordan - Pic (akustična gitara, vokal), Mario Čižmek - Bonzo (druga akustična gitara), Željko Rajčić - Raja (konge, prateći vokal), Pija (vokal) i nekoliko djevojaka prave kostur pjesme koja se kasnije od tri povezane kompozicije pretvorila u mini rock operu. Kako se u to vrijeme uskoro u Slavonskom Brodu održavao 1. Festival akustične glazbe te nešto kasnije i Festival brodskih rock grupa, donose odluku da okupe sastav i nastupe na ta dva glazbena događaja. Pija i Pic autori su teksta i glazbe, a ujedno izvode i vokalne dionice, dok su aranžmane, svaki za svoj instrument, napravili Miljenko Bogdanović - Miki (gitara), Predrag Bobić - Bleka (bas gitara) i Tomislav Brezičević - Toco (bubnjevi). Nakon što je sastav bio kompletiran i glazbeno uvježban, Raja je osmislio koreografiju i scenski nastup, a jedini su na nastupu koristili svjetlosne efekte (light show).

Na ta dva nastupa nastupaju u postavi: Pija (vokal), Pic (vokal, gitara), Miki (gitara), Bonzo (gitara), Bleka (bas gitara), Raja (konge, vokal, scenografija), Toco (bubnjevi) i prateći ženski vokali Ina Marković, Edita Majić, Maja Majić i Ljiljana Ignjatović.

U drugoj postavi svirali su Pija, Bleka, Toco, Mario Penzar – Motka (klavijature) i Damir Kerdić (akustična gitara). Početkom 1978. godine sastav započinje rad na vlastitoj rock operi, koja nikad nije dovršena. Damir Kerdić napušta sastav nakon nekoliko mjeseci.

Treću postavu sastava čine Pija, Bleka, Toco, Motka, Miljenko Bogdanović – Miki (gitara) te Ina Marković, Edita Majić i Maja Majić (sve prateći vokali). Pripremaju nove pjesme i nastupaju na 2. Festivalu brodskih rock skupina 1978. godine. Nakon toga iz sastava odlaze Edita, Maja i Ina, a Pija odlučuje raspustiti sastav prije odlaska u JNA.

Četvrtu postavu čine Pija, Bleka, Toco, Motka, Miki, Damir Kerdić (akustična gitara, vokali), Mario Čižmek – Bonzo (gitara) i Branimir Kruljac (usna harmonika). Sastav u ovoj postavi izvodi oproštajni koncerta, održan u hotelu "Park" u rujnu 1979. godine. Koncert će ostati zapamčen kao prvi samostalni autorski koncert nekog brodskog sastava, na koji se u velikom restoranu hotela odazvalo više od 600 ljudi, a još toliko je ostalo izvan sale zbog prepunjenosti kapaciteta. Istog dana i u isto vrijeme, u kinu "Jadran" (danas "Hrvatski Dom") održan je koncert zagrebačkog sastava Srebrna krila, koji su tada bili jedan od najpopularnijih sastava bivše države, ali su uspjeli privući svega 50-tak ljudi.

Sastav dalje nastupa u postavi Pija, Bleka, Toco, Motka i Miki. Djeluju do 1980. godine te nastupa kao gost sastavu Devetnaest djevojaka na njihovom samostalnom koncertu u Studentskom kulturno-umjetničkom centru u Zagrebu u rujnu iste godine.

Šestu postavu čine Pija, Miki, Motka, Toco i Krunoslav Martinac (bas gitara). Nastupaju na Gitarijadi u Vrpolju 1981. godine, te nakon toga sastav prestaje sa radom.

Sastav Band ostati će zapamćen kao jedan od prvi brodski progresivnih rock sastava, koji je izvodio isključivo svoje skladbe.


Članovi sastava[uredi]

Originalna postava
Ostali članovi

Izvor[uredi]