Antun Lović
Toni s Zabranjenim pušenjem, Metlikav travanj 2008. godine.
Toni s Zabranjenim pušenjem, Metlikav travanj 2008. godine.
Rodno imeAntun Lović
Poznat/a i kaoToni
Rođen/a2. srpnja 1967.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteZagreb
Žanr/oviheavy metal, rock
Zanimanjeglazbenik, producent
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1980-ih-danas
Producentska kućaCroatia Records
AngažmanSpeed spin, Sauron, Hard Time, Buđenje, Zabranjeno pušenje
Web-stranicaSlužbene stranice

Antun Lović - Toni brodski je glazbenik rođen 1967. godine.

Glazbom se počeo baviti početkom 1980-ih godina, a prvi nastup je imao u legendarnom brodskom Omladinskom klubu sa sastavom Speed spin. Bio je jedan od osnivača brodskog heavy metal sastava Sauron s kojim objavljuje svoj prvi studijski uradak pod nazivom Better tomorrow . Odlaskom u Zagreb postaje članom sastava Hard Time, nešto kasnije sastava Buđenje, a od 2004. godine nastupa sa Zabranjenim pušenjem u kojem djeluje i danas.

Životopis

Toni je rođen 2. srpnja 1967. godine u Slavonskom Brodu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Početkom 1980-ih počinje se baviti glazbo te vrlo brzo postaje jedan od najboljih lokalnih gitarista. Sa sastavom Speed spin ostvaruje prvi nastup u Omladinskom klubu. Godine 1988. zajedno s Mirkom Šenkovskim - Kostom osniva autorski heavy metal sastav Sauron. Uz njih dvojicu prvu postavu činili su još Mario Princip (ritam gitara), Saša Milić (bas gitara) i Tihomir Pernar - Pepi (bubnjevi). Paralelno svira u sastavu pod nazivom Mr. Kramer koji je osnovan isključivo za seoske zabave i kirvaje, a čine ga još; Kosta (vokal), Thomas Stipić (bas gitara) i Adnad Šehović (bubnjevi).

Toni sa Sauronima 1992. godine objavljuje svoj prvi diskografski uradak pod nazivom Better tomorrow. Nakon toga ostaje u Zagrebu te se priključuje tada najpoznatije hrvatskom heavy metal sastavu Hard Time s kojim 1996. godine objavljuje album Kad poludim i 2006. No3. Istovremeno kao producent i ton majstor radi u studiju Alena Islamovića.

Sa sastavom Buđenje također izdaje dva albuma. Prvi 2002. pod nazivom Lipo vrime i drugi Kosti i tilo 2005. godine.

Od 2004. godine svira sa sastavom Zabranjeno pušenje. Zajedno s njima objavljuje nekoliko albuma, kao studijski glazbenik snima gitare mnogim poznatim izvođačima i sastavima te radi u studiju “Plavi film”.

Diskografija

Izvor