Animatori
L/D Andro Purtić, Vatroslav Markušić, Tomislav Brezičević, Krešimir Blažević
L/D Andro Purtić, Vatroslav Markušić, Tomislav Brezičević, Krešimir Blažević
Osnivanje1980.
MjestoZagreb
Žanr/ovipop-rock, novi val
Djelatno razdoblje1980. - 2007.
Producentska kućaJugoton, Orfej
Originalna postava
Krešimir Blažević, Andro Purtić, Vatroslav Markušić, Tomislav Brezičević - Toco
Članovi
Krešimir Blažević († 2007.)
Zoran Haraminčić
Goran Markić
Damir Vuk
Bivši članovi
Tomislav Brezičević - Toco
Krešimir Gavran
Andro Purtić
Vatroslav Markušić

Animatori su zagrebački novovalni rock sastav kojeg je 1980. godine osnovao brođanin Krešimir Blažević.

Prvi ozbiljniji nastup imaju na YURM-u 1982. godine, gdje su zauzeli drugo mjesto. Sljedeće godine objavljuju svoj epohalni album Anđeli nas zovu da im skinemo krila. U svojoj glazbenoj karijeri objavili su tri singla i osam albuma. Sastav je tijekom godina povremeno prestajao s djelovanjem, a definitivno se gasi 2007. godine kada je preminuo osnivač i vođa Krešimir Blažević.

Povijest sastava[uredi]

Povijest sastava seže u 1977. godinu kada je Krešimir Blažević iz rodnog Slavonskog Broda otišao na studij u Zagreb. Dolaskom u glavni grad Hrvatske pridružuje se simfo rock sastavu Animatori koji ubrzo prestaje s radom. Tri godine kasnije Blažević osniva novi, glazbeno sasvim drugačiji sastav, ali pod starim imenom. Osnovani 1980. godine originalnu postavu činili su; Tomislav Brezičević - Toco, bubnjevi (Slavonski Brod), Andro Purtić, bas (Šolta), Vatroslav Markušić, violina (tada Zagreb, a prije Varaždin) i Krešimir Blažević (Slavonski Brod).

Prvi ozbiljniji nastup imaju na YURM-u 1982. godine kada nastupaju u finalu zajedno sa sastavima Xenia, La Fortunjeros i U škripcu. Prije toga kao potpuno anonimni sastav osvajaju drugo mjesto te iznenađuju svojim obilnim repertoarom koji je sadržavao preko trideset autorskih kompozicija.

U jesen iste godine objavljuju prvi singl "Male curice" a zatim u produkciji Željka Brodarića (koji je ujedno svirao gitaru i pjevao prateće vokale), snimaju svoj prvijenac LP Anđeli nas zovu da im skinemo krila. Materijal se sastoji od zbirke pjesama koje se bave odrastanjem i nostalgijom, predstavljajući Blaževića kao odličnog i zrelog autora, koji je bio pod utjecajem britanske scene šezdesetih godina. Najveći uspjeh postiže naslovna pjesma koja se nekoliko mjeseci zadržala na prvom mjestu top ljestvica. Drugi album Svi momci i djevojke snimaju 1984. godine s producentom Huseinom Hasanefendićem i na njoj Krešimir Blažević nastavlja sa osobnom poetikom. Hit pjesma "Ostat ću mlad" pojavljuje se u u filmu Spuk režisera Mladena Puhlovskog. Kao gosti na ploči učestvuju brojni zagrebački glazbenici od kojih su: Rastko Milošev (gitara), Aki Rahimovski (prateći vokali), Miroslav Sedak Benčić (saksofon), Davor Rodik (pedal steel gitara) i drugi. U kolovozu 1984. godine Krešo odlazi u JNA i sastav jedno vrijeme prestaje s radom.

U to vrijeme, bubnjar Brezičević prelazi u sastav Karlowy Vary, a violinista Markušević u country grupu Plava trava zaborava s kojom je i ranije surađivao. Animatori nanovo s radom počinju krajem 1985. godine, a zajedno s Krešom čine ga još bubnjar Dražen Somek, gitarista Predrag Miljuš i klavijaturista Toni Markulin. Treći album Dok ležim cijeli dan u sjeni prožet blagim country zvucima, snimaju 1987. godine u produkciji gitariste Branka Bogunovića iz Plave trave zaborava, a kao gost opet sudjeluje Davor Rodik. Na snimanju gostuju i bubnjar Ratko Divjak, klavijaturista Mato Došen, a Zoran Predin iz Lačnog Franza s Blaževićem pjeva u temi "Bijeg". Po objavljivanju ploče, sastav je napravio dugu pauzu, tako da je četvrti album Proljeće je zakucalo objavljen tek u travnju 1992. godine. Kao novi član sastava na materijalu se pojavljuje Krešimir Gavran koji zajedno s pokojnim Krešom Blaževićem izvodi pjesmu "Dan tri mi smo se rastali". Podijelivši ploču na dvije cjeline: optimističku pod nazivom "Proljeće je zakucalo" i depresivniju "Duhovi iz prošlosti", Blažević se tematski kreće u rasponu od debi albuma do tada aktualnog Domovinskog rata, a pjesma "Kad se vratim kući" objavljena je na albumu Rock za Hrvatsku na kome su učešće uzeli različiti autori.

Kompilacijski CD Reanimatori objavljuju 1995. godine. Ideju za naziv albuma dao je Krešo Gavran, pošto se Krešo Blažević prije snimanja albuma vratio s teške operacije. Posljednji koncert u neoriginalnoj postavi izvode 19. veljače 1999. godine u Kulušiću, a kao gosti nastupili su Rista Ibrić (violina) i Branko Bogunović (gitara). Nakon koncerta objavljen je uživo album pod nazivom Ima još puno vremena.

Animatori 1999. godine prestaju djelovati uz povremene nastupe tijekom sljedećih godina. Godine 2001. Krešo zajedno s Brankom Bogunovićem pod nazivom 'BB Twang' objavljuje CD Julija je bacila svoj krevet kroz prozor, a 2006. u suradnji s Kulen Gangom snima obradu svoje pjesme “Dok ležim cijeli dan u sjeni”, koju izvodi zajedno s frontmenom Zvonimirom Ćosićem.

Nakon Krešine smrti, 20. lipnja 2007. godine, u Tvornici kulture održan je veliki koncert u znak sjećanja na njegov lik i djelo. Bivši članovi Animatora predvođeni Zvonimirom Ćosićem pod nazivom 'Matori', nekoliko puta su nastupili povodom Krešine godišnjice. U Slavonskom Brodu godišnjica Krešine smrti obilježava se svake godine. Od 2010. godine organizira se koncert pod nazivom Memorijal "Krešo Blažević", na kojemu nastupaju brodski rock bendovi i gosti, svirajući Krešine stvari u raznim obradama.

Članovi sastava[uredi]

  • Krešimir Blažević - pjevač, gitarist († 19. ožujka 2007.)
  • Zoran Haraminčić - bas gitara
  • Goran Markić - bubnjevi
  • Damir Vuk - klavijature
Ostali članovi

Diskografija[uredi]

Singlovi[uredi]

  • 1982. - "Male curice" / "Živjeti mirno" (Jugoton)
  • 1983. - "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" / "Ljeto nam se vratilo" (Jugoton)
  • 1984. - "Ostat ću mlad" / "Kao ogledala" (Jugoton)

Albumi[uredi]

Video[uredi]

Izvori[uredi]