Željko Čavčić
Slamnati
Slamnati
Rodno imeŽeljko Čavčić
Poznat/a i kaoSlamnati
Rođen/a2. svibnja 1959.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovišansone, balade, pop glazba
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, usna harmonika
Djelatno razdoblje1974. - danas
AngažmanVIS Sjećanja
Značajni instrumenti
12 žičana akustična Melodija i EKO gitara

Željko Čavčić (poznat kao Slamnati), brodski je gitarist i kantautor rođen 1959. godine. Jedan je od rijetkih koji je u svom glazbenom djelovanju ostao vjeran akustici i njenom izvornom zvuku. Tijekom 1980-ih godina sa sastavom Sjećanja ima brojne nastupe po gradu i van grada. Dolaskom patera Domagoja Šimunovića u franjevački samostan uključuje se u rad Crkve gdje s raznim izvođačima svira mise za mlade. Kombinacijom 12 žičane gitare te usne harmonike bilježi zapažene nastupe kao solo izvođač. Zaposlenik je u muzeju Brodskog Posavlja gdje radi na mjestu višeg preparatora.

Životopis[uredi]

Željko Čavčić rođen je 2. svibnja 1959. godine u Slavonskom Brodu. Prvi dodir s glazbom, krajem 1960-ih godina ima u podvinjskoj crkvi gdje se susreće s isusovačkim bogoslovima (Ante Lozuk (klavir), Meško (gitara) Miško (bubnjevi), Friedl Fritz (bas gitara)) te posjećujući koncerte rock sastava toga vremena kao što su Hidrogeni, Eggsi, Marsoni, Duxi i drugi.

Prvu 12 žičanu akustičnu gitaru marke Melodija, kupuje sredinom 1970-ih godina, a svirati ga uči Boris Tomac. Boris je zajedno s bratom Zoranom 1976. godine osnovao sastav Pop express. Sastav je svirao po raznim lokacijama u gradu, seoskim zabavama, maturalnim zabavama i gitarijadama. Prilikom tih koncerata u pauzama su često znali nastupiti kao akustični trio, kada se Zoranu (bongosi) i Borisu (gitara) na bini priključuje i Slamnati (gitara). Prvi ozbiljniji nastup imao je na akustičnim večerima u Šipu (Vojvodina), gdje je zajedno s Borisom Tomcem predstavljao grad Vukovar (u kojemu je Boris živio i radio). Godine 1977. kupuje drugu akustičnu gitaru marke EKO, također 12 žičanu, koju svira još i danas.

Sjećanja, samostan i susreti akustičara[uredi]

Početkom 1980-ih godina zajedno s Hrvojem Bilićem i Željkom Ećimovićem – Čimerom osniva akustični sastav Sjećanja. Nastupaju na gotovo svim književnim i kulturnim večerima u gradu, akustičnim festivalima, Omladinskom klubu, zagrebačkom Lapidariju i mnogim drugim mjestima. Ubrzo im se kao stalni član sastava priključuje Zdenko Vaško, a kroz njega su još prošli Dražen Žalac, Zvonimir Ćosić te na vokalima Cica Najdanović, Maja Stanić, Damir Gašparlin i drugi. Sastav izvodi svoje pjesme kojima je autor Slamnati dok je aranžmane napravio Hrvoje Bilić. Neke od njih su "Bečaruša" (i danas često slušana), "Cigani" (izvedena u Lapidariju), "Jesenje kiše", "Zlatne kočije" i "Traži se čovjek" (objavljena na jednoj kompilaciji). Nastupaju u Somboru na FAMUS (festival akustične muzike) i prate istaknute književnike i tekstopisce poput Enesa Kiševića, Seada Begovića, Duška Trifunovića, Abdulaha Sidrana, Jadranke Stojaković i druge. Posebnu pažnju imali su od Duška Trifunovića koji ih je često zvao za pratnju te im dozvoli da u tim prilikama izmjene jedan dio njegove pjesme "Balada iz ravnice", posvećene Bosanskom Brodu iz "...između Vučijaka i gore Motajice..." u "...između Vučijaka, Dilja i Motajice..."

Polovicom osamdesetih pater Domagoj okuplja mlade glazbenike koji u franjevačkom samostanu sviraju dok traju mise za mlade. Toj skupini glazbenika priključio se i Slamnati. U to vrijeme zajedno s njim sviraju još i Mihajlo Janžić (bas gitara, mandolina), Željko Ečimović - Čimer (gitara), Zvonimir Ćosić (gitara), Zdenka Glavačević (klavijature), Nidžo Mazarekić (frula, bongosi), Maja Stanić, Anita Šmit, Tončica Cvrlje, Ivančica Kalmar, časna sestra Ivanka i mnogi drugi.

Sudjeluje na svim susretima brodskih akustičara, a 1988. i 1989. godine zajedno s Zvonimirom Ćosićem prati Miroslava Mikovića na vokalu.

Novije doba[uredi]

Željko Čavčić Slamnati zaposlen je u muzeju Brodskog Posavlja na mjestu višeg preparatora. Povremeno svira na književnim i drugim kulturnim večerima. Početkom 2014. godine, 11. siječnja, zajedno s Zoranom Tomcem i Mihajlom Janžićem svira na prvoj Retrospektivi duhovne glazbe u prostorijama Obiteljskog centra.

Video[uredi]

"Traži se čovjek"

Izvor[uredi]

  • Željko Čavčić