Dražen Žalac
uživo, 2011.
uživo, 2011.
Poznat/a i kaoŽalac, Zaky
Rođen/a10. ožujka 1971.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteNjemačka
Žanr/ovirock, pop, klasična glazba
Zanimanjeglazbenik
Instrumentgitara, vokal, ostali instrumenti
Djelatno razdoblje1982. - danas
Producentska kućaCroatia Records
AngažmanCasablanca Band

Dražen Žalac (10. ožujka 1971.) brodski je glazbenik.

Bio je član sastava Casablanca Band te s njima krajem 1980-ih snimio materijal kojeg je Croatia Records objavila tek 1992. godine. Godine 1993. odlazi u Njemačku gdje upisuje studij za klasičnu gitaru na Folkwang Hochu u Essenu. Sa pjevačicom Sarah McKenzie 2009. osniva akustični duo sastav nazvan Listen2, a 2010. godine objavljuju svoj prvi CD.

Životopis

Dražen Žalac rođen je 1971. godine u Slavonskom Brodu gdje se školovao i načinio svoje prve glazbene korake. Sa 6 godina krenuo je u Osnovnu glazbenu školu "Ivan Zajc", gdje je svirao harmoniku i gitaru. U Brodu završava i srednju glazbenu školu te upisuje 1991. godine glazbenu akademiju u Sarajevu.

S jedanaest godina osnovao je svoj prvi bend kojeg su činili Dejan Orešković - Klokan, Josip Andrić - Šipćo, Goran Miljković - Vlasac, Dinko Franceško - Kemo i Žalac. Godine 1986. upoznaje se s Zoranom Bobićem - Blekom i postaje članom sastava pod nazivom Slobodna ptica. Sastav ubrzo mijenja ime u Casablanca Band, a čine ga Bleka (vokal, truba, udaraljke), Zoran Šimić - Šiško (bubnjevi), Ivica Vuković - Fux (bas), Zoran Gligorić - Zoo (ritam gitara) i Žalac (solo gitara). Nakon kratkog vremena u sastav na mjesto klavijaturiste dolazi Josip Andrić - Šipćo. Sastav je uz tuđi repertoar svirao i svoja autorska djela. Nastupali su po raznim gitarijadama, seoskim zabavama, na Pop-rock fantaziji na Klasijama, na Rock maratonima na BSK-om stadionu i po mnogim drugim lokacijama.

Nakon odlaska Bleke i Fuxa iz benda mijenjaju naziv u Casablanca, a na njihova mjesta dolaze Damir Gašparlin - Košpa i Dejan Orešković. Sastav je također izvodio svoje pjesme ali se stilski razlikovao od prethodnog. Imali su česte nastupe u Omladinskom klubu, na Poloju, seoskim zabavama i drugim mjestima, a krajem 1980-ih snimaju za tadašnji Jugoton svoj prvi materijal. Međutim album objavljuje Croatia Records tek 1992. godine.

Rad u Njemačkoj

Godine 1993. odlazi u Njemačku gdje upisuje Glazbenu školu za klasičnu gitaru koju pohađa do 1995., a nakon toga do 1996. godine studira na Sveučilištu za glazbu i dramu. Od 1996.-'98. studirao na Akademiji kod profesora Franka Bungartena. U to vrijeme dok je studirao uglavnom je svirao po koncertima klasične glazbe (Njemačka, Nizozemska i Belgija). Od 1997. godine počinje raditi s lokalnim cover bendovima i izvođačima.

Godine 2003. osniva sastav Witcha s kojim je odražao brojne koncerte. Iste godine s bendom održava i jednu (3 tjedna) turneju po Hrvatskoj. Band se raspada 2006. godine. Sa dva lokalna glazbenika 2005. godine osniva akustični trio pod nazivom Trionova te s njim snima 4 albuma i održava preko 600 koncerata.

Godine 2007. počinje raditi u kazalištu "Colosseum Theater Essen", kao gitarista u mjuziklu produkcije "Mamma Mia", a 2008. kao gitarista u mjuziklu "Ich Will Spass". Krajem 2009. godine osniva s pjevačicom Sarah McKenzie akustični duo pod nazivom Listen2. U siječnju 2010. godine snimaju svoj prvi cd, koji je objavljen u travnju iste godine. Od lipnja 2010. nastupa s najpopularnijim Queen cover bandom u Europi na mjestu Franka Rohlersa.

Slike

Video

Pjesma "Bohemian Rhapsody"

Izvedba 12. listopada 2009. u Solingenu, Alter Bahnhof

Izvor

  • Dražen Žalac