Željko Zovko
Čoko u svom studiju
Čoko u svom studiju
Rodno imeŽeljko Zovko
Poznat/a i kaoČoko
Rođen/a3. srpnja 1963.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
PrebivališteKolonija
Žanr/ovirock, pop rock, blues, country
Zanimanjeglazbenik, skladatelj, tekstopisac, producent
Instrumentgitara, bas gitara, bendžo, bugarija (brojni žičani instrumenti), vokal
Djelatno razdoblje1978. - danas
AngažmanZelena dolina, Oaza, Absolute beginners, Punjena ptica, Acoustic Mirrors

Željko Zovko (poznat kao Čoko) brodski je glazbenik,kompozitor, tekstopisac i producent, rođen 1963. godine.

U svojoj glazbenoj karijeri bio je član nekoliko vrlo popularnih brodskih bendova. Kao tekstopisac autor je brojnih tekstova koji su svoje mjesto našli na različitim nosačima zvuka, a izvodili su ih glazbenici kao što su Vlado Bašić, Dajra Bašić, Tamara Muminović Brekalo, sastavi Casablanca i Meritas te tamburaški sastavi Zdenac, Evergreen i Brand. U vrijeme Domovinskog rata napisao je tekst za pjesmu "Tu je moj dom" koju izvodi sastav Casablanca, a objavljena je na kompilacijskoj kazeti Rock Za Hrvatsku N°2. Također je napisao i uglazbio himnu za 3. bojnu 3. gardijske brigade pod nazivom "Kobrini sinovi".

U novije vrijeme, također, bavio se produkcijom glazbe u svom kućnom studij te zajedno s Tomislavom Luketićem - Luxom osnovao sastav Acoustic Mirrors (koji je u međuvremenu prestao s djelovanjem).

Tijekom ljeta 2012. godine postaje član brodskog rock sastava Sing-Sing.

Životopis[uredi]

1980-te[uredi]

Željko Zovko rođen je 3. srpnja 1963. godine u Slavonskom Brodu. Glazbom se ozbiljnije počinje baviti u 1. razredu srednje škole kada kao bubnjar nastupa u sastavu Old House Band. Zajedno s njim sastav su činili još i Nenad Prpić (gitara), Nenad Tonković (gitara) i Blaženko Kruljac - Zappa (bas gitara). Nakon nekoliko svirki i proba prestaju s djelovanjem te se razilaze, a jedan dio benda osniva country sastav Zelena dolina.

Zelenu dolinu početkom 1980-ih godina osnovali su Marko Šokčević (usna harmonika, tekst), Nenad Prpić (solo gitara) i Čoko (bendžo, brač). U bend nakon nekog vremena na mjesto vokala dolazi Kata Marić (poznata kao Katy) te Blaženko Kruljac kao bas gitarista i Zlatko Ludwig - Arso kao bubnjar. Nastupaju u Slavonskom podrumu, Omladinskom klubu, stadionu Klasije, Đurinom restoranu (danas Slavonski restoran), u Vojvodini (ORA Delibatska Peščara) te uživo na Radio Brodu. U studiju kod Krune Seletkovića u suradnji s Cvjetkom Arbanasom - Celetom snimaju kompletan materijal od 12 pjesama, a neke od njih su "Ljeto", "Moje tijelo" i "Kamiondžije". Nakon što je sastav napustio Blaženko Kruljac Zappa na njegovo mjesto došao je Ivica Vuković - Fux, a povremeno u bendu nastupali su još Damir Bjelobrk - Brada i Pero Cvitković. Iz Zelene doline nastaje jedan ogranak benda pod nazivom Arthur koji je u sastavu Čoko (bass), Neno Prpić (solo gitara), Marko Šokčević (usna harmonika) i Arso (bubnjevi), nastupio u Đuri Salaj (danas KD IBM) na koncertu povodom Dana mladosti. Čoko 1984. godine odlazi u JNA, a nakon povratka 1985. odlazi iz sastava.

Po povratki iz JNA 1985. godine zajedno s Markom Cvitkovićem (solo gitara), Milanom Arsenovićem - Miletom (vokal) i Stjepanom Kolačem (bubnjevi) osniva bend Oaza. Sastav je najviše nastupao po kirvajima i seoskim zabavama gdje su izvodili covere stranih i domaćih pjesama. Nakon manje od godinu dana Čoko napušta bend i u jesen 1986. godine osniva sastav Absolute beginners.

Sastav u originalnoj postavi činili su Vlado Bašić (vokal, solo gitara), Igor Lopojda (klavijature), Zoran Šimić - Šiško (bubnjevi) i Čoko (bas gitara). Sviraju u Slavonskom podrumu, Hotelu Brod i Park, u Rupi (caffe bar Phoenix) te brojne gaže po jadranskoj obali. Nakon što krajem 1986. godine Šiško napusti sastav na njegovo mjesto dolazi Arso, a sastav mijenja naziv u Punjena ptica. Sastav s novim bubnjarem nastavlja dalje tezgariti ali istovremeno rade i na autorskim pjesmama. Godine 1989. nastupaju na Pop rock fantaziji te dobivaju nagradu za najbolju pjesmu, "Daj pjevaj mi" (autor Čoko). U Punjenoj ptici ostaje do 1990. godine, kada počinje konobariti i povremeno kao zamjena nastupati sa sastavom Casablanca. U tom vremenu za Casablancu piše pet pjesama, "Laka vam noć ulice", "Čuvari tajnih ključeva", "Nestajem", "Neonska balerina" i "Ples sa zvijezdama". Sve pjesme objavljene su na Casablancinom prvijencu pod nazivom Gloria izdanom 1992. godine.

Punjena ptica

Domovinski rat[uredi]

Kao pripadnik 3. bojne 3. gardijske brigade u Domovinski rat uključuje se kao dragovoljac. U tom vremenu dok traju ratne operacije piše domoljubnu pjesmu "Tu je moj dom" koju izvodi sastav Casablanca. Pjesmu je otpjevao Vlado Bašić, a uvrštena je na kompilaciju domoljubnih pjesama pod nazivom Rock Za Hrvatsku N°2. Svojoj brigadi posvećuje himnu pod nazivom "Kobrini sinovi". Pjesma se nalazi na kompilacijskoj kazeti brodskih domoljubnih pjesama Mom Brodu i izvedena je 1995. godine na glazbenom festivalu Hrvatski pleter te je objavljena na istoimenom CD-u.

Godine 1993. ostvaruje suradnju sa zadarskim kantautorom Romeom Santinjem († 2008.) te piše pjesmu "Ivana" za njegov album Zvoni kraj.

Godine 1994. odlazi u Njemačku gdje zajedno s Dragom Kruškonjićem - Kruškom (gitara), Josipom Andrićem - Šipćom (klavijature), Šiškom ((bubnjevi) prate Dražena Žerića - Žeru iz Crvene jabuke. U Njemačkoj ostaje oko 6 mjeseci, a u Hrvatsku se vraća kada dobiva stalno zaposlenje u Domu zdravlja kao medicinski tehničar pri prvoj pomoći.

Dok je sa Žerom nastupao po Njemačkoj upoznao se s Meri Jaman i Anitom Valo koje su po dolasku u Hrvatsku 1996. godine osnovale sastav Meritas. Za njihov prvijenac iz 1997. godine pod nazivom Skači, pleši, viči napisao je jednu pjesmu "Laži su riječi". Iste godinu u suradnji s pok. Đorđem Novkovićem nastupa s Borisom (Markom) Vujićem na Zagrebfestu s pjesmom "Što ću s njom". Nakon toga 2000. godine odlazi u mirovinu i jedno vrijeme ne svira nigdje.

2000-te[uredi]

Godine 2003. piše tekst za pjesmu "Pokemon" (glazba Šiško), koju bosanskohercegovačka glazbenica Dajra Bašić izvodi na Bihačkom festivalu. Suradnju s tamburaškim sastavima ostvaruje 2006. godine kada u suradnji s Igorom Gregurićem - Gregom za sastav Zdenac piše tekst za pjesmu "Tri birtije", a izvode ju na festivalu Zlatne žice Slavonije. Ista suradnja ostvarena je 2009. za pjesmu "Od Bukovlja do Vrpolja" i 2010. godine za pjesmu "Švaler Mata". Godine 2009. također u suradnji s Gregom za TS Evergreen piše tekst za pjesmu "Šešir nahero", a za TS Band tekst i glazbu (aranžman Grega) za pjesmu "Udala se moja Marija".

Veliki uspjeh postigao je 2010. godine s pjesmom "Škripe kapije". Pjesmu su na Požeškom festivalu izveli Vlado Bašić i TS Evergreen te se pobjedom u polufinalnoj večeri direktno plasirali u završnicu festivala.

Za bosanskohercegovačku Federalnu televiziju i dokumentarni serijal pod nazivom Povratak Bosni, povratak sebi napisao je jednu pjesmu koja se nalazi u glazbenoj podlozi epizode Kuda ideš dijete, kuda ideš svijete. Pjesma se zove "Tekla voda studena" i pjeva ju Tamara Muminović - Brekalo.

Krajem 2000-ih godina počinje se baviti produkcijom u svom vlastitom kućnom studiju te povremeno nastupa sa sastavom Acoustic Mirrors s kojim izvodi obrade stranih covera.

Na festivalu "Zlatni glas zlatne doline-Kaptol" 2011. sudjeluje sa dvije kompozicije, "Konji moji ajmo kas" u izvedbi TS Sokol i "Udala se moja Marija" u izvedbi TS Brand. Iste godine na festivalu "Zlatne žice Slavonije" - Kutjevo 2011. sudjeluje s pjesmom "Ćaća" u izvedbi Vlade Bašića i TS Evergreen za koju osvaja dvije nagrade. Nagradu za najbolji tekst, koju dodjeljuje HRT Radio Osijek i nagradu za drugu najizvođeniju pjesmu na radio postajama. Na istom festivalu sudjeluje i sa pjesmom "Moje jedino blago" u izvedbi Gorana Boškovića, također uz pratnju TS Evergreen. Surađuje s mladom brodskom rock grupom "Walk away" za koju piše pjesmu "Robert De Niro" i s kojom osvaja prvo mjesto na top-listi Rezonatora te oni dobivaju pravo na nastup na Mars moon festivalu u Slavonskom Brodu, a ujedno osvajaju snimanje iste pjesme u poznatom studiju u Zagrebu. Na festivalu Pitomača 2012. poznati hrvatski pjevač Đuka Čaić izvodi njegovu pjesmu "Zlato moje". S mladom brodskom pjevačicom Gabrijelom Babić iste godine sudjeluje na Marko Polo Festu na Korčuli s pjesmom "Svi na more". Na festivalu "GFS" Požega 2012. (nekadašnji festival "Zlatne žice Slavonije") sudjeluje s kompozicijom "Ljubav dajem ništa drugo nemam" koju je izveo TS Arteški bunar iz Garčina.

Godine 2013. na kutjevačkom festivalu Vlado Bašić izvodi njegovu pjesmu "Još mi dunje mirišu". Tim povodom i još o puno čemu objavljen je s njim razgovor na SBRocku.

Video[uredi]

Promocija spota za pjesmu "Ćaća", SBTV

"Škripe kapije"

"Tekla voda studena"

Slike[uredi]

Izvor[uredi]

  • Željko Zovko