Miroslav Bičanić
4. memorijal "Krešo Blažević", 19. ožujka 2011. u caffe baru Alfa.
4. memorijal "Krešo Blažević", 19. ožujka 2011. u caffe baru Alfa.
Poznat/a i kaoToza
Rođen/a27. prosinca 1961.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentvokal
Djelatno razdoblje1974. - danas
AngažmanAha, Rujno dijete mjesečevih zora, Kirvajska sekcija, El Dorado
Web-stranicaEl Dorado, bloger

Miroslav Bičanić (27. prosinca 1961.) brodski je rock glazbenik.

Glazbom se ozbiljnije počinje baviti 1980. godine kada se osniva sastav Kirvajska sekcija. Danas pjeva u istom sastavu koji je 2005. godine promijenio ime u El Dorado.

Životopis

Toza se rodio 1961. godine u Slavonskom Brodu. Boraveći u Donjim Andrijevcima upoznaje se s Vlatkom Balošićem te zajedno s njim započinje svoje prve glazbene korake. U samom početku svog djelovanja svira bas gitaru. Prvi bend Aha osnovan je 1974. godine, a činili su ga sljedeći članovi; Vlatko (gitara), Zlatko Mikinac (klavijature), Matija Vučković - Cale (bubnjevi), Dražen Kovačević - Cigo (vokal) i Toza (bas gitara). Rad benda se sveo na vježbanje i probe te su imali samo jedan nastup u seoskom domu.

Godine 1978. suosnivač je sastava Rujno dijete mjesečevih zora. Sastav su činili Vlatko na gitari, Dinko Rosandić bas gitara, Cale bubnjevi, Radenko Trtica klavijature te Vlado Zovak, Mladen Mikinac i Toza na vokalu. Nastupaju 1979. godine u dvorani "Đuro Salaj" (danas Koncertna dvorana "IBM"), na glazbenoj manifestaciji koja se tradicionalno održavala svake godine pod nazivom Festival brodskih rock grupa.

Ozbiljnijim radom počinje se baviti 1980. godine kada je osnovan autorski rock sastav Kirvajska sekcija. Sastav su osnovali Vlatko (gitara), Damir Bjelobrk - Brada (bas gitara), Cale (bubnjevi) i Toza (vokal). Prvenstveno su se bavili autorski radom, a neke od pjesama su "Mama" (Balošić) i "Anonymous" (Bičanić). Iste godine kada su osnovani nastupaju u dvorani "Đuro Salaj" i u Vrpolju na gitarijadi gdje su proglašeni najatraktivnijim sastavom. Pobijedila je grupa Pauk iz Zavidovića.

Godine 1980. većina članova odlazi na odsluženje vojnoga roka, a Kirvajska sekcija prestaje s djelovanjem. Toza na odsluženje odlazi u Beograd i vraća se krajem 1981. godine. Nakon povratka iz JNA prestaje se aktivno baviti glazbom te samo povremeno kao zamjena nastupa s raznim bendovima. Na brodsku glazbenu scenu vraća se 2005. godine kada s istim članovima koji su činili Kirvajsku sekciju osniva sastav El Dorado. Sa El Doradom nastupa na svim većim manifestacijama u gradu, a neke od njih su Motorijada 2006. i 2007., Festung Fest '07., Sjećanje na Krešimira Blaževića i mnoge druge.

Video

  • Nastup 11. prosinca 2006. godine na "Carpe Diem music" festivalu. Izvedba: "100 godina mature" i "Jacqueline".

Izvor

  • Miroslav Bičanić - Toza