Damir Bjelobrk
Brada, 2002. godine
Brada, 2002. godine
Rodno imeDamir Bjelobrk
Poznat/a i kaoBrada
Rođen/a3. kolovoza 1962.
Mjesto rođenjaSlavonski Brod (Podvinje)
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik
Instrumentbas gitara
Djelatno razdoblje1980. - danas
AngažmanLegija, Kirvajska sekcija, Gospodari prstenova, Curino cvijeće, Zelena dolina, El Dorado, Xchange, Prorock

Damir Bjelobrk brodski je glazbenik rođen 1962. godine.

U svojoj glazbenoj karijeri svirao je s mnogim sastavima i glazbenicima. Danas paralelno djeluje u sastavima Prorock i El Dorado.

Životopis

Damir Bjelobrk rođen je 3. kolovoza 1962. godine u Slavonskom Brodu. Odrastao je u naselju Podvinje, a glazbom se počeo baviti 1979. godine kada zajedno s Hrvojem Bilićem (solo gitara), Milenkom Zubanovićem (ritam gitara), Mariom Eržićem (klavijature), Zoranom Maljkovićem (bubnjevi) i Draženom Obućinom - Kokom, osniva sastav Legija. Sastav djeluje neko vrijeme te kasnije mijenja ime u Paragraf.

Godine 1980. osnovao se sastav Kirvajska sekcija, a postavu su činili; Miroslav Bičanić - Toza (vokal), Vlatko Balošić (solo gitara), Matija Vučković - Cale (bubnjevi) i Brada (bas gitara). Nakon Kirvajske sekcije 1982. godine jedno vrijeme svira u prvoj postavi sastava Curino cvijeće, a kratko je kao basist bio i član country sastava Zelena dolina.

Sredinom 1980-ih zajedno s Borislavom Sundaćem - Srnom (vokal, gitara), Željkom Ećimovićem - Čimerom (solo gitara) i Zoranom Vlascem (bubnjevi) izvodi autorska djela koja je većinom napisao Srna. Čitajuću u to vrijeme J. R. R. Tolkiena, dolazi na ideju da bi se sastav mogao zvati Gospodari prstenova što je na kraju prihvaćeno od ostalih članova.

Od 1986. godine, preko Domovinskog rata, pa sve do sredine 1990-ih ne bavi se aktivno glazbom. Godine 1996. zajedno s Ivicom Kovačom - Žvaljom kreće u osnivanje benda. Uz njih dvojicu u prvu postavu dolaze još i Jovica Đaković - Joc (solo gitara), Zdravko Fostač - Ata (bubnjevi) i Srna (prvi vokal). Srna ubrzo napušta sastav bez i jednog javnog nastupa, a Kovač na njegovo mjesto dovodi amerikanca Jeffa Asha koji sastavu daje naziv Xchange.

Godine 1998. s Željkom Peharom - Zecom osniva sastav Prorock u kojem aktivno svira i danas. Od 2005. godine paralelno svira i s autorskim sastavom El Dorado.

Galerija slika

Izvor

  • Damir Bjelobrk - Brada